Michael Wolf. Arkivbild.
Michael Wolf. Arkivbild.

Inget skadeståndskrav mot Wolf

Storbanken Swedbanks styrelse har beslutat att inte väcka tala mot bankens före detta vd Michael Wolf och den tidigare styrelseordföranden Anders Sundström. Förvånande beslut, tycker Aktiespararna.

ANNONS
|

Beskedet kommer samtidigt som Swedbank skickar ut en kallelse till årsstämma den 30 mars. Enligt styrelsen saknas det grund för att väcka talan mot Wolf och Sundström, som av stämman i fjol nekades ansvarsfrihet för räkenskapsåret 2015.

"Beslutet är i linje med den rekommendation som bankens externrevisor lämnade på årsstämman för ett år sedan", skriver Swedbanks styrelseordförande Lars Idermark i ett pressmeddelande.

Swedbank har sedan ansvarsfrihet nekades enligt huvudregeln ett år på sig att väcka talan, en frist som formellt löper ut den 5 april.

Intresseorganisationen Aktiespararnas vd Joacim Olsson reagerar med förvåning på styrelsens beslut.

ANNONS

- Det pågår en undersökning hos Finansinspektionen. Jag kan tycka att styrelsen borde avvakta resultatet av den undersökningen, som kan komma att leda fram till stora konsekvenser för banken, säger han.

FI undersöker bankens hantering av de fastighetsaffärer som några höga chefer haft som sidoverksamhet.

Enligt Joacim Olsson har FI indirekt sagt att man vill ha slutsatserna klara till bankens stämma. Men FI uppger för TT att det inte finns någon angiven tidsplan.

Olsson påpekar att saken dock inte är utagerad bara för att styrelsen fattat ett beslut.

- Det är fortfarande så att stämman kan lyfta en fråga med minoritetsbeslut, om tio procent av ägarna står bakom, säger han.

TT

Fakta: Turerna i Swedbank

Den tidigare vd:n Michael Wolf fick sparken i februari 2016, efter att ha suttit på vd-posten i Swedbank i nästan sju år.

Turbulensen i banken inleddes när Dagens Industri i september 2015 avslöjade att några höga chefer ägnat sig åt fastighetsaffärer vid sidan om.

När Wolf tvingades bort hänvisade banken först till bristande ledarskap och dåligt kundförtroende, men senare framkom att Swedbank även anmält Wolf för misstänkt insiderhandel. Ekobrottsmyndigheten lade dock ner den utredningen.

Den turbulens som följde fick i slutet av mars valberedningen i Swedbank att tänka om, och dra tillbaka förslaget att styrelseordförande Anders Sundström skulle väljas om.

På Swedbanks årsstämma den 5 april förra året nekades både Wolf och Sundström ansvarsfrihet.

ANNONS