Kent Kierdorf, vd för Lisebergs Gäst AB
Kent Kierdorf, vd för Lisebergs Gäst AB

Inga spärrlistor för campare

ANNONS
|

Det händer varje år att campinggäster smiter undan betalning. Hur stort problemet är kan Håkan Gusteus, kvalitetschef på Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation (SCR) inte bedöma. Inte heller hur mycket pengar det rör sig om. Samtidigt är han beredd att kämpa för att registreringen av misskötsamma campinggäster får fortsätta.

- Det handlar om att på ett enkelt sätt försäkra sig om att folk inte åker runt och luras, säger Håkan Gusteus.

En gång om året skickar SCR ut två listor till medlemsföretagen. Den ena listan innehåller uppgifter om personer som inte betalat för sig, den andra information om campinggäster som på olika sätt brutit mot ordningsreglerna.

ANNONS

"Vi behöver inte tillstånd"

Spärrlistorna uppmärksammades i somras av Sveriges Radios Eko-redaktion som rapporterade om diskriminering av romer på en rad campingplatser.

I februari i år krävde Datainspektionen att registreringen upphör.

- Vi ser det som omdömen och råd som man ger till campingplatserna för en bedömning av gästernas kreditvärdighet, säger Catharina Fernquist, jurist på Datainspektionen.

Om registreringen går att räkna som kreditupplysning är den ett lagbrott, eftersom organisationen saknar tillstånd för sådan verksamhet. SCR har överklagat kravet om att stoppa listorna.

- Vi uppfyller inte kriterierna för att behöva tillstånd. Det sker i liten omfattning, spridningen sker i en liten krets och vi har gjort allt för att förhindra kopiering, säger Håkan Gusteus.

Kan polisanmäla företag

I början av april i år fattade länsrätten i Stockholm beslutet att Datainspektionen saknar laglig grund för att ställa krav på SCR. Anledningen är att myndigheten bara får kontrollera företag som redan har tillstånd att syssla med kreditupplysning. I stället kan inspektionen göra en polisanmälan av företag som den anser bryter mot lagen.

I förra veckan lämnade Datainspektionen in en överklagan till kammarrätten. Myndigheten vill ta reda på vilka krav de kan ställa på företag utan tillstånd.

- Sedan handlar det om i fall den här verksamheten ska betraktas som kreditupplysning eller inte, säger Catharina Fernquist.

ANNONS

Sveriges camping- och stugföretagares riksorganisation välkomnar beslutet att överklaga.

- Efter domen kom frågan om vi fortsätter med utskicken. Det kan vi inte svara på eftersom det inte är avgjort vad som gäller, säger Håkan Gusteus, som tillägger att de stoppar spridningen tills den rättsliga prövningen är över.

Kreditupplysning

ANNONS