IMF godkänner miljardlån till Grekland

Internationella valutafonden IMF godkänner ett nytt stödprogram till krisdrabbade Grekland på 1,8 miljarder dollar, motsvarande nära 15 miljarder kronor. Men pengarna kommer inte betalas ut omedelbart, en högst ovanlig åtgärd.

ANNONS
|

Först måste euroländerna komma överens om en plan om skuldlättnader för att hantera Greklands gigantiska statsskuld. Det måste ske "snart", enligt IMF-chefen Christine Lagarde.

- Som vi har sagt många gånger tidigare, även om programmet genomförs fullt ut, så kommer Grekland inte att återgå till en hållbar skuldnivå och behöver ytterligare skuldlättnader från sina europeiska partner, säger Lagarde.

ANNONS

Stödprogrammet som IMF nu godkänt löper ut den sista augusti nästa år. Men det finns ingen deadline för när parterna behöver vara överens.

Enligt IMF:s Greklandschef Delia Velculescu har man inte velat sätta någon bortre gräns för att undvika förväntningar som skulle kunna skaka marknaden. Men hon säger att framsteg gjorts i samtalen mellan Aten och Bryssel.

När väl en plan för skuldlättnader är på plats måste IMF på nytt godkänna att pengar betalas ut.

Förra månaden meddelade IMF att det sällan använda alternativet att godkänna ett lån "i princip" skulle återupplivas, för att övertyga euroländernas finansministrar att låta Grekland få en ny miljardutbetalning som landet akut behövde.

Euroländerna gav förra veckan slutligen klartecken för utbetalningen, nästa del i Greklands senaste krispaket från sommaren 2015, men de 8,5 miljarder euro som Grekland får ut godkändes i princip redan i juni.

TT-AFP

ANNONS