Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Idrottsprofilerna som vill inspirera näringslivet

Elitidrottare är vana vid noggrann planering och att jobba mot extremt tydliga mål. Vad skulle hända om näringslivet lärde sig ett och annat från idrottens värld? Det ska Green & Kallin ta reda på.

För tolv år sedan tog en okänd friidrottare från Göteborg brons på VM i Helsingfors. Höjdhopparen Emma Green blev ett namn att räkna med. Samma år tog hon också SM-guld i både höjdhopp och längdhopp.

Camilla Kallin är en utpräglad ledare. Hon har varit chef på alla nivåer inom idrotten, bland annat som elittränare i badminton i USA och som ansvarig för friidrottsgymnasiet i Göteborg. Det var också i skolan som de båda först träffades. Emma var elev och Camilla var rektor. Lite senare blev Camilla också ordförande i Öis friidrott, den klubb som Emma tävlade för.

För ett och ett halvt år sedan började de prata om att göra något tillsammans utifrån sina olika erfarenheter och lade då grunden för konceptet Green & Kallin.

– Som elitidrottare jobbar man mot självklara mål. Man vill hoppa högre och prestera sitt absolut bästa på mästerskapen, säger Emma Green.

– Men i arbetslivet är målen sällan särskilt definierade och förutsättningarna oklara. Om man inte vet vilket fotbollslag man tillhör och om man sparkar fotbollen åt fel håll kommer domaren att blåsa av. På en arbetsplats springer alla omkring. Alla vill ju prestera och göra bra ifrån sig, men man vet inte alltid åt vilket håll man ska springa. Det är inte särskilt effektivt. Som medarbetare måste man ju veta vad som förväntas av en, säger Camilla Kallin.

I dag driver de Green & Kallin tillsammans och föreläser om ledarskap och prestation för både organisationer och företag. De utgår från sina upplevelser inom sportens värld och uppmanar ledare att sätta upp tydliga mål. Dels långsiktiga övergripande mål, men också konkreta och uppföljningsbara delmål som de anställda på egen hand kan uppnå och sporras av.

– Vi vill inspirera till att prestera med glädje. I samhället i dag är det så många som mår dåligt och som är stressade och pressade. Prestation blir något kravfyllt i stället för något som ger glädje och energi, säger Emma Green.

– Man ska inte vara så rädd för att misslyckas. Det har vi själva gjort så himla många gånger, det gör man ju inom idrotten. Vi kan förbereda oss på bästa sätt och vinna matchen, men det är inte alltid vi vinner. Då är det bara att komma igen. Det tänket har inte det vanliga samhället riktigt. Många arbetsplatser säger sig ha högt i tak, i själva verket är det så lågt i tak att alla får åla sig runt, säger Camilla Kallin.

Hittills har Green och Kallin föreläst för kommuner, hotell, detaljhandelsföretag, affärsnätverk, golfklubbar, reklambyråer och idrottsgymnasier. De menar att nyckeln till framgång inom såväl idrotten som i näringslivet ligger i förberedelserna. Som elitidrottare är det självklart att förbereda sig inför en tävling. Man måste träna, annars blir det inga medaljer. Men inom näringslivet kan det lätt glömmas bort. Snabba och mätbara resultat tenderar att hamna i fokus.

– En annan intressant aspekt är det egna ansvaret. Man kan inte bara gå till jobbet och ställa in skorna, säger Camilla Kallin.
– Inom idrott är så tydligt att du håller på för din egen skull. Det är ingen annan som kommer träna åt dig. På arbetsplatser är det inte lika självklart. Men om alla hjälper till och arbetar åt samma håll kan man komma långt, säger Emma Green.

Att jobba mot tydliga mål är inte alltid lätt. Ibland händer oförutsedda saker som gör att riktningen måste formuleras om. Det har både Emma och Camilla fått erfara. Camilla var ordförande för Öis friidrott då det uppdagades att en tidigare tränare ska ha utsatt barn för övergrepp. För

Emmas del har de senaste åren kantats av svårbehandlade skador. I februari i år gjorde hon sin 20:e, och allra sista, mästerskapstävling.

– Vi har gått igenom både roligt och tråkigt tillsammans. Vi vet hur vi agerar när jorden gungar eller när livet försvinner under fötterna av personliga skäl, säger Camilla Kallin.

Mest läst