Hyr prylar tillsammans

ANNONS
|

Att privatpersoner hyr av andra privatpersoner är en del av ett fenomen som på engelska kallas collaborative consumtion, samverkanskonsumtion. Det handlar om att dela istället för att äga, på liknande vis som vi streamar film och musik.

Uthyrningssajten Airbnb är kanske flaggskeppet. Här tar resenärer kontakt med privatpersoner som hyr ut hela eller delar av sitt hem. Sedan starten 2008 har över 8,5 miljoner gäster bokat boende genom sajten. Idag finns 500000 boenden i 33000 städer. I Göteborg finns över 200 uthyrare.

Men det finns flera andra exempel. I våras startade exempelvis Toolpool i Malmö, en slags bilpool fast för verktyg, där man kan låna max fyra verktyg i ett dygn. Matti Jokela, som startat Toolpool, hoppas samtidigt locka in fler kunder till sin järnaffär.

ANNONS

I Göteborg finns klädbibliotek där man abonnerar på kläder, skjutsgruppen som erbjuder samåkning och pallafrukt.se där fruktträdsägare lägger ut sina träd för pallning. Ett annat exempel är projektet Gosmart som håller på att ta fram en tjänst där kollektivtrafik, hyrbil, bilpool och taxi är samlade på ett klippkort.

Att intresset för att låna och hyra istället för att äga växer sig större just nu tycker inte Martin Thörnkvist på Media Evulotion är särskilt konstigt.

– Jag tror det har att göra med en ihållande lågkonjunktur i kombination med en växande miljömedvetenhet. Det börjar gå upp för oss att jordens resurser är ändliga.

Den tekniska utvecklingen har gjort det möjligt att på ett enkelt vis administrera tjänsterna. Det kan räcka med en facebooksida eller en enkel sajt.

Ur ett historiskt perspektiv är kollaborativ konsumtion inget nytt.

– Mänskligheten har delat med sig under lång tid. Slit och slängsamhället är en ny företeelse och det är en kort tid som vi hållit på som vi gör nu, säger Martin Thörnkvist.

Men att dela bil eller borrmaskin innebär att man måste anpassa sig till andra. Det är kanske inget man har tid eller lust till.

– Fast att vara med i en bilpool innebär också frihet. Du slipper besiktning, skatt, parkering, som tar tid och kostar mycket pengar.

ANNONS

En som testat att byta bostad är göteborgaren Ida Johansson.

För några år sedan bytte hon sin tvåa i Guldheden mot en etta på söder i Stockholm under Göteborgs filmfestival.

– Jag gick med i gruppen tillfälliga lägenhetsbyten på facebook och så dök det här erbjudandet upp. Jag har ett fritt jobb och tänkte att jag borde utnyttja den friheten.

Ida Johansson var aldrig särskilt orolig för att ha en främling boende i sin lägenhet.

– Vi hittade varandra genom en stängd facebookgrupp och det fanns vissa gemensamma trådar. Det kändes inte särskilt konstigt.

Den tio dagar långa Stockholmsvistelsen kostade inte en krona i boendekostnad.

– Det var kul. Det blir lite mer som att man har ett vardagsliv när man bor hemma hos någon istället för att bo på hotell. Men det är klart, det kan ju kännas lite intimt.

Här kan du låna och hyra:

Airbnb

Vad: Uthyrningssajt för bostäder som startade 2008 i San Francisco. I dag finns 500 000 boenden i 33 000 städer.

Hur: Resenärer tar kontakt med privatpersoner runt om i världen som hyr ut hela eller delar av sitt hem. Uthyraren lägger upp sitt erbjudande och bestämmer villkor och pris. Airbnb fungerar som en bokningsplattform och tar 3 procent i avgift för varje bokning från värden. Gästerna betalar en avgift på mellan 6 och 12 procent av bokningspriset. Om du hyr ut din bostad omfattas du av en värdgaranti för skador på egendomen upp till 6miljoner kronor.

ANNONS

Skjutsgruppen

Vad: en ideell samåkningsrörelse.

Hur: På startsidan skriver man start, mål och om man erbjuder eller söker skjuts. Det går också att söka eller erbjuda skjuts på facebook och twitter. Det finns en särskild Göteborgsgrupp med runt 450 medlemmar.

Tillfälliga lägenhetsbyten Stockholm, Göteborg, Malmö

Vad: Facebookgrupp där man kan byta bostad med varandra.

Hur: Inläggen kan vara av typen "Jag vill ha någonstans att bo i Stockholm 10:a - 19:e november. Någon som vill bo i min etta i Haga, Gbg? Inga pengar ska vara inblandade.

Klädbiblioteket:

Vad: Ett klädbibliotek där man kan abonnera på kläder.

Hur: Köp ett lånekort. Lånekorten finns i olika varianter. Tex: 399 kronor kostar det om du vill låna tre plagg åt gången, och byta hur många gånger du vill, under en månad. 249 kronor kostar det om du nöjer dig med ett plagg åt gången hur många gånger du vill under en månad. Billigare för studenter.

Var: Haga Kyrkogata 26 i Vastastan.

Pallafrukt.se

Vad: Chalmersstudent som startat en pallafruktsajt för frukträdsägare som inte hinner plocka all frukt själva.

Hur: Fruktträdsägare lägger upp trädet på pallafrukt.se. Pallarna kan sedan skicka ett meddelande via ett kontaktformulär till fruktträdsägaren med en förfrågan om att få plocka frukt. Fruktträdsägaren och pallaren kommer överens om förutsättningarna för hur pallningen ska ske.

ANNONS
ANNONS