Hur etiska är fonderna

ANNONS
|

Sveriges största fondförvaltare Swedbank Robur sålde nyligen aktier i Teliasonera. Anledningen var att teleoperatören säljer utrustning som kan användas för övervakning av medborgarna i diktaturstater, något som uppmärksammats av TV-programmet Uppdrag Granskning.

- Telia har inte levt upp till sina egna ambitioner, säger Swedbank Roburs informationschef Pär Bäckman.

Jonas Lindmark, analyschef på företaget Morningstar, säger:

- Intrycket är att det här är en diskussion som uppstått i medierna först. Frågan är om de skulle ha sålt aktierna annars.

Swedbank Robur skriver på sin hemsida att bolaget är en "ansvarstagande kapitalförvaltare" som jobbar aktivt med hållbarhet och ägarstyrning.

Samtidigt är bolaget storägare i flera ifrågasatta bolag.

ANNONS

• Lundin Petroleum har fått kritik för sin oljeutvinning i Afrika. Samarbetet med diktaturen i Sudan har, enligt kritikerna, lett till övergrepp på befolkningen. Swedbank Roburs fonder är näst största ägare, efter familjen Lundin.

• Saab säljer vapen och försvarsmateriel där Saudiarabien och andra diktaturstater pekats ut som kunder. Swedbank Robur är störste ägare utanför familjen Wallenberg.

• Tobaksjätten Swedish Match säljer snus, tuggtobak och cigarrer. Swedbank Roburs fonder är näst största ägare, enligt den senaste årsredovisningen.

Swedbank Robur har skrivit under FN:s principer för ansvarsfulla investeringar som bland annat innebär att man ska ta sociala och miljömässiga hänsyn. Det finns också en svart lista bestående av bolag som ägnar sig klusterbomber, personminor och utvinning av olja ur oljesand.

Reglerna har inte hindrat Swedbank Robur från att investera i Lundin Petroleum. Men frågan är känslig. Inför Lundin Petroleums stämma ställde fondförvaltaren krav på en oberoende utredning för att klargöra bolagets ansvar.

- Vi välkomnar en oberoende utredning. Vi har inte tagit något beslut än huruvida vi ska vara kvar i Lundin Petroleum, säger Pär Bäckman.

Swedbank Robur har också ett dussintal så kallade hållbarhetsfonder. Där utesluts placeringar i vapen, tobak, alkohol, porr och spel. Saab och Swedish Match är alltså uteslutna från Swedbanks hållbarhetsfonder.

ANNONS

Den typen av etiska fonder finns hos samtliga de stora fondförvaltarna.

Men att svartlista branscher ses som ett gammaldags synsätt bland storbankernas fondförvaltare. Trenden går mot att ställa etiska krav på hela samtliga fonder. Företag som syndar ska inte i första hand uteslutas utan påverkas genom ägarstyring.

I täten för detta tänkande går Nordea under nye fondchefen Sasja Beslik, prisbelönt för sitt arbete med "ansvarsfulla investeringar".

- Vi försöker integrera miljömässiga och sociala aspekter i allt vi håller på med, säger Sasja Beslik.

Målet är att välja ut de "bästa" bolagen. En följd är att Nordea Fonder valt bort Securitas som inte ansetts kvala in när det gäller de anställdas arbetsvillkor.

Nordea fonder hoppade av som ägare i Teliasonera redan innan saken fick uppmärksamhet i medierna, enligt Sajsa Beslik.

- Vi sålde av Telia redan i januari, säger han.

När det gäller Lundin Petroleum, säger han:

- Det är inget i Lundin Petroleums verksamhet i dag som vi har problem med. Vi kan inte retroaktivt bestraffa bolag.

Fondförvaltarna metoder att upptäcka oetiska företag bygger på redan kända uppgifter där de fått en fällande dom emot sig eller själva erkänt ett missförhållande.

- Det är rimligt att uppgiften är bekräftad av säker källa eller av bolaget själva. Sedan gör vi alltid vår egen analys av hur vi ställa oss som investerare, säger Katja Bergqvist, chef för Handelsbankens fonder.

ANNONS

Jonas Lindmark har kallat bankernas marknadsföring av etiska fonder för "avlatsbrev".

- De påstår att de påverkar genom att förvaltarna pratar med någon investeraransvarig hos företagen. Men jag har svårt att se att de skulle ha någon effekt, säger han.

Handelsbanken:

Två etiska fonder finns i utbudet. Här utesluts företag inom känsliga branscher (vapen, alkohol, tobak, spel och porr).

Samtliga fonder har förbud mot investeringar i företag som ägnar sig åt klusterbomber och personminor. Alla företag kontrolleras för att upptäcka brott mot lagar och konventioner.

Åtgärden kan bli att försöka påverka företagen eller att utesluta dem, enligt Katja Bergqvist, chef för Handelsbankens fonder.

Nordea Fonder:

En handfull etiska fonder. Några av dem utesluter placeringar i de fem känsliga branscherna (se ovan).

Samliga fonder granskas två gånger per år genom en metod som kallas normbaserad granskning. Målet är att upptäcka företag som bryter mot internationella överenskommelser när det gäller mänskliga rättigheter, arbetsmarknad, miljö och anti-korruption. Inga investeringar i klusterbomber och personminor.

Nordea försöker påverka företagen med dialog. Företag som inte håller måttet kan uteslutas.

SEB:

Åtta fonder av 65 är uttalat etiska. Kriterierna är samma som hos konkurrenterna, det vill säga inga investeringar i känsliga branscher.

Kraven på samtliga fonder är företagen att håller sig till internationella konventioner och att de inte befattar sig med förbjudna vapen.

Filosofin är att skapa värde genom att väga in "hållbarhet" i investeringarna än att utesluta bolag, enligt Viktor Andersson, hållbarhetsansvarig hos SEB fonder.

Företagen ska i första hand påverkas genom dialog.

Swedbank Robur:

Ett dussintal etiska fonder ingår i utbudet. Placeringarna följer samma inriktning som hos konkurrenterna där bolag i känsliga branscher väljs bort. Ambition är också att investera i bolag som är bäst på socialt, ansvarstagande miljöhänsyn och andra etiska krav.

Bolaget har anammat PRI, FN:s principer för ansvarsfulla investeringar. Det innebär att miljö och sociala aspekter ska vägas in i investeringsbesluten när det gäller samtliga fonder. Investeringar i förbjudna vapen är bannlysta.

ANNONS