Sandra Ericson har valt att betala en del av sin ishockeyträning med friskvårdsbidraget. - Träningen gör att jag har mer energi på jobbet, säger hon.
Sandra Ericson har valt att betala en del av sin ishockeyträning med friskvårdsbidraget. - Träningen gör att jag har mer energi på jobbet, säger hon.

Hockeyträningen blir billigare med friskvårdsbidrag

Att spela hockey på hög nivå är inte billigt. Postvaktmästaren Sandra Ericson betalar träningsavgiften med friskvårdsbidraget – en välkommen rabatt på 1 000 kronor.

ANNONS
|

– Det var min chef som berättade om friskvårdsbidraget på en arbetsplatsträff, berättar Sandra Ericson medan hon tejpar fast benskydden en sen måndagskväll i Askims ishall.

Sandra är 25 år, jobbar som postvaktmästare på Sahlgrenska och har spelat hockey i 12 år. Nu spelar hon med Hovås HC i damernas division 1 och har tre träningar i veckan plus matcher. Träningsavgift, utrustning och resor gör att det inte är någon billig sport – enligt en rapport från Riksidrottsförbundet kostar hockeyträning minst 10 000 kronor per år. Som regionanställd har Sandra 1 000 kronor i friskvårdsbidrag. Eftersom det inte får täcka resor eller utrustning, skickade hon in i år kvittot på träningsavgiften till arbetsgivaren.

ANNONS

– Den ligger på 1 300 kronor, så jag fick tillbaka nästan alltihop. Hur bra som helst, summerar Sandra.

Friskvårdbidraget är en skattefri förmån som arbetsgivare får ge sina anställda. Syftet är att ge personalen möjlighet till motion och välbefinnande.

– Hockeyn ger mig bättre kondition, jag mår bättre och blir lugnare. Jag har lättare att koncentrera mig på jobbet om jag tränar som jag ska. Så visst har träningen effekt på mitt jobb, säger Sandra.

Däremot är arbetsgivare inte skyldiga att ge något friskvårdsbidrag, och oftast gäller det bara tillsvidareanställda. Så vitt Sandra vet är det ingen annan i laget som har möjlighet till friskvårdsbidrag. Däremot har hon jobbarkompisar som köpt gymkort för pengarna.

– Om inte min chef hade berättat det hade jag aldrig trott att hockey var en godkänd aktivitet – men det finns tydligen hur mycket som helst man får göra.

Samtidigt säger hon att pengarna inte påverkar hennes val av sport.

– Nej, jag hade självklart fortsatt spela även om jag inte fått pengarna. Det var bara en bra bonus.

Stora möjligheter – och många oklarheter

ANNONS

Vattenpolo är okej, men inte hästpolo. Kinesiologi funkar, men inte ridning. Skatteverket får många frågor om friskvårdsbidrag – den enkla tumregeln har visat sig svår att förstå.

Det finns en rad skattefria personalvårdsförmåner som arbetsgivare kan ge sina anställda. Frukt och kaffe är två av dem, friskvård en tredje. Hur friskvårdsbidraget ska administreras och hur stor summan ska vara bestämmer arbetsgivaren själv, och det är inte heller något krav att arbetsgivare ska erbjuda sina anställda någon friskvård. En del får ingenting, andra får göra vad de vill och lämna in kvittot till personalavdelningen, medan man på några platser anordnar gemensamma träningspass på arbetstid. Möjligheterna är många, men det finns restriktioner för vad pengarna får användas till om de ska vara skattefria.

Tiina Fors är rättslig expert på Skatteverket och har författat listorna med exempel på godkända och icke godkända aktiviteter som finns på Skatteverkets hemsida.

– Men det är inga uttömmande listor, utan de baserar sig på vanliga frågor vi får. Grundregeln är att förmånen ska användas till aktiviteter ”av mindre värde och enklare slag”, som det står i lagen.

ANNONS

Av den anledningen räknas till exempel ridning, golf, utförsåkning och segling bort. Inte heller får man använda friskvårdsbidraget till att köpa sportutrustning, så även om tennis är tillåtet får man inte köpa tennisracket för pengarna.

– Nej, det gäller själva utövandeavgiften – avgift för att åka längdskidor, deltagaravgift på gym eller klippkort på simhallen, till exempel. Arbetsgivare får inte köpa material och idrottsredskap till sina anställda skattefritt, det skulle kunna missbrukas enormt, säger Tiina Fors.

Att ridning inte ingår bland de godkända aktiviteterna skapar debatt då och då. Tiina Fors är noga med att påpeka att det inte är Skatteverket som bestämmer vad som är godkänt eller inte.

– Det är rådande lagstiftning som avgör vad man får göra. Ridning har manglats av beslutsfattarna flera gånger, men slutsatsen har alltid blivit att det inte är att räkna till motion av enklare slag, förklarar hon.

Som privatperson kan man faktiskt överklaga.

– Ja, man kan yrka att det bör vara en godkänt aktivitet. Då kan det bli en skatteprocess. Men det händer inte särskilt ofta.

Vilka aktiviteter som är vanligast finns det ingen statistik över. Arbetsgivare behöver aldrig redovisa några sådana uppgifter till Skatteverket eftersom förmånen är just skattefri.

ANNONS

– Det jag kan säga är att vi får mycket frågor om friskvård, och baserat på det får man anta att det är väldigt populärt.

Enligt henne har förmånen funnits i minst 20 år. Från början gällde det bara friskvård som anordnades på arbetsplatsen – ett litet personalgym, innebandy i en motionshall på jobbet eller liknande. Kravet var att arbetsgivaren betalade direkt, man kunde inte komma med ett kvitto till personalavdelningen i efterhand och få pengarna tillbaka som i dag.

– Tanken var att öka personalens välbefinnande, säger Tiina Fors.

Numera är valfriheterna mycket större. Sedan ett par år tillbaka är en del enklare appar, som stegräknare, godkända som skattefria förmåner. Men den som vill köpa appar bör kolla med Skatteverket innan nedladdning. Om apparna till exempel kan användas av flera i familjen eller främst hemma, är de förmodligen skattepliktiga. Men några listor finns inte.

– Utbudet är enormt, det kommer nya appar varje vecka. Högsta förvaltningsdomstolen har ansett att webbtjänster i hemmet generellt är skattepliktiga, säger Tiina Fors.

Spa-besök får man inte använda friskvårdbidraget till, samtidigt som både massage, örtbad och mindfulness går bra.

– Spa räknas snarare som rekreation medan massage för trötta muskler är mer arbetsrelaterat. Men kan man urskilja en viss behandling på ett spa är den förstås godkänd.

ANNONS

Tiina Fors arbetsgivare Skatteverket ersätter friskvård till 75 procent på summor upp till 4 000 kronor. Det vill säga, köper man ett gymkort för 4 000 betalar Skatteverket 3 000. Själv använder hon det till linedance.

–Men det kostar långt ifrån 4 000 kronor. 500 kronor tror jag. Kanske skaffar jag gymkort också i år. Det är en fantastiskt fin förmån.

Fakta: 10 godkända aktiviteter

Örtbad

Viktminskningskurs

Saltrum

Skrattgympa

Rökavvänjning

Zonterapi

Profylaxkurs för blivande föräldrar

Minigolf

Långfärdsskridskor

Kallbad

Fakta: 10 icke godkända aktiviteter

Bergsklättring

Cambridgekuren

Forsränning

Fotvård

Golf

Kajakpaddning

Motorsport

Personlig tränare

Självförsvarskurs

Äventyrsbad

Källa: skatteverket.se

ANNONS

ANNONS