Hennes roll är att tidigt upptäcka it-talanger

Xenit bygger avancerade It-plattformar för sina kunder. Men i stället för att slåss om yrkesfolk med lång erfarenhet satsar företaget, där Amanda Blom är ansvarig för rekrytering av personer direkt från skolan.

ANNONS
|

Du beskriver dig som ”stolt rekryterare” på Xenit, ett företag som arbetar med specialister inom digital infrastruktur. Vad gör dig stolt?

– Jag tycker att vi gör mycket bra för branschen genom att föryngra den och bidra till jämställdhet. Medelåldern här är 28 år.

Kan du ge något exempel?

– I somras anställde vi till exempel Hanessa som It-tekniker till vårt karriärprogram. Då hade hon precis tagit studenten från It-gymnasiet i Göteborg.

Anställer ni alltså folk helt utan arbetslivserfarenhet?

– Ja, vårt företag är så nischat att vi tycker det är bättre att de får lära sig vad de behöver här. Vi tittar inte så mycket på deras CV utan fokuserar mer på deras tekniska engagemang och vilken potential de har att lära sig mer.

ANNONS

Hur ser ert samarbete med It-gymnasiet ut?

– Vi håller föreläsningar där och sitter med i programrådet. Eleverna har också möjlighet att göra sin praktik hos oss.

Tar ni bara emot praktikanter från It-gymnasiet?

– Nej, nyligen breddade vi praktikprogrammet och började även samarbeta med YH-utbildningar och högskolor inriktade mot It där praktik ingår i utbildningen.

Vilka frågor ställer du vid en intervju?

– Ofta räcker det med att be dem berätta om sitt It-intresse, och om till exempel sin första dator. Då ser man att något börjar brinna i deras ögon. Men de ska förstås också ha bra betyg, vara extremt teknikintresserade och gärna ha engagerat sig i någon förening eller liknande.

Vad gör egentligen Xenit?

– Företaget startades för åtta år sedan av två killar från Alingsås som upptäckte sitt gemensamma teknikintresse redan i lågstadiet. I dag har Xenit 25 anställda. Vi bygger våra kunders It-miljöer utifrån deras egna behov. För vissa företag fungerar vi som hela IT-avdelningen.

Kan du nämna några av era kunder?

– Till exempel HSB, Capio, Lindex och Nudie Jeans. Vi är stora inom professionella tjänster och retail och generellt inom branscher med höga krav på säkerhet och flexibilitet. Men till skillnad från många andra tT-konsultföretag utgår medarbetarna från vårt kontor och arbetar med kollegor och på distans med kunderna.

ANNONS

Varför då?

– Vi tror på gemenskapen, att göra många saker tillsammans – även utanför jobbet. Här finns också många duktiga kollegor att lära sig av genom kompetensutbyte och mentorskap.

Ni har ett speciellt karriärprogram. Hur ser det ut?

– Det börjar med ett halvårs introduktion med mentorskap och många avstämningar där man ska uppnå vissa punkter. Sedan kan man gå vidare till servicedesken för att till slut leda egna projekt. Men allt är individanpassat och beror på hur snabbt personen vill nå sina mål. Vi bekostar också alla certifieringar, något som inte alltid är en självklarhet.

Finns det fler förmåner?

– Vi jobbar med nya tekniker och spännande leverantörer inom moln och automation för digital infrastruktur, vilket många tycker är en stor fördel. Möjlighet till bra löneutveckling och friskvårdsbidrag är självklarheter. Det viktigaste är nog att vi vill ge vår personal alla verktyg för att de ska kunna förverkliga sig själva.

Vad gillar du själv med ditt arbete?

– Det är världens roligaste jobb att hitta de här fantastiska personerna som kommer direkt från skolan och blir erbjudna sin första anställning, att se dem växa och få en självsäkerhet i arbetslivet. Den nya generationen vill göra nytta i samhället och jobba för något de tror på. Här kan de, genom att till exempel effektivisera administrativa system, se till att vårdpersonal får mer tid över för patienterna.

ANNONS
ANNONS