Hans app ska göra det enklare att hitta parkering

Nu kan du hyra ut din parkeringsplats genom en app. Göteborg och Norrköping är först ut när idén ska testas i större skala.

ANNONS
|

– Många parkeringsplatser står tomma under en stor del av dygnet – nu kan de hyras ut i stället, säger Erik Glitterstam, som ligger bakom Apparkingspot.

För drygt två år sedan skickade han in sin idé till inkubatorn sopact.org vid Lunds universitet. Den första september lanseras nu den färdiga appen. Tekniken och juridiken kring tjänsten har krävt sin tid.

– I början trodde vi att det skulle ta tre månader att utveckla appen – men det visade sig vara lite mer komplicerat än så, förklarar Erik Glitterstam.

Vill minska behovet av nya p-platser

Hela processen har han gjort utanför sitt vanliga jobb som säljare. Bland finansiärerna finns nämnda sopact.org, Almi och en privat investerare. Nu hoppas han att delningstjänsten kan förenkla parkeringen för både företag och privatpersoner – och på lång sikt kanske även minska behovet av nya parkeringsplatser.

ANNONS

– Det går fem parkeringsplatser per bil i Sverige i dag och den kommunala parkeringsnormen kräver att det byggs cirka en parkeringsplats per ny lägenhet – det gör till exempel att det i snitt blir mycket dyrare att bygga ettor, framför allt centralt. Om fler kan dela på de befintliga parkeringsplatserna skulle byggandet bli billigare. Det finns också en miljöaspekt bakom appen – snittiden en bilist kör omkring för att hitta en parkeringsplats är åtta minuter. Om man direkt vet var man ska parkera försvinner den extra, onödiga, körningen, säger Erik Glitterstam.

Apparkingspot fungerar på följande sätt: Företag och vanliga privatpersoner registrerar sig och bestämmer sedan när och för hur mycket de vill hyra ut sina parkeringsplatser. I appen får bilister som söker parkering sedan upp en kartvy där alla lediga p-platser i närheten är utmärkta. Bilisten betalar direkt i appen, och pengar förs över till uthyraren.

Bolaget bakom appen tar sedan ut en avgift på 20 procent av hyrsumman från uthyraren.

– Det är vår affärsidé, sammanfattar Erik Glitterstam.

Kan blockera användare

Användarekan också sätta betyg på varandra i appen – det ska avskräcka folk från att till exempel stå för länge på en bokad p-plats eller hyra ut p-platser de egentligen inte äger.

ANNONS

– Det finns också en rapporteringsfunktion i appen som gör att vi kan ta bort och blockera oseriösa användare från tjänsten. Alla delningstjänster bygger på att människor är någorlunda ärliga och vill göra rätt för sig. Det går aldrig att helt bygga bort möjligheterna att använda tjänsten på ett sätt som den inte är tänkt att användas på, säger Erik Glitterstam.

Han tror att appen kan ge stora extraintäkter till framför allt företag.

– Tänk dig att du har tio parkeringsplatser centralt som bara används mellan 8 och 17 på vardagar – om du då, under resten av tiden, kan hyra ut dem till andra finns det en del pengar att tjäna, säger Erik Glitterstam.

Behöver fler p-platser

I praktiken kan vem som helst, var som helst i världen redan nu börja hyra ut sin p-plats genom betaversionen av appen. I Stockholm finns det i dag till exempel fyra parkeringsplatser lediga. När appen nu lanseras ordenligt är dock Göteborg och Norrköping i fokus. Glitterstam har bland annat träffat hotell, företag och parkeringsbolag i Göteborg för att få till samarbeten.

– Flera aktörer har visat intresse, bland annat harett hotell i Göteborgsagt att de är intresserade av att lägga upp parkeringsplatser i appen. Men för att appen ska kunna leva ett eget liv behöver vi många fler aktörer som kan bidra med fler parkeringsplatser, säger Erik Glitterstam.

ANNONS
ANNONS