Han får inte flytta sina pengar

ANNONS
|

Det var under den vanliga morgonpromenaden med hunden Linus som Eddie Gustafsson träffade på en granne och började diskutera AMF Pensions vidlyftiga pensionsavtal till ledningen.

- Min granne sa att han hade flyttat sin pension från AMF till SPP och då tänkte jag att det ska jag också göra.

Han gick hem, talade med frun som jobbat på bank och håller i ekonomin hemma, ringde till SPP och slutligen till AMF.

- Det var en jättetrevlig kille jag fick prata med men han sa att jag inte fick flytta kapitalet eftersom jag redan börjat ta ut min pension. Men det är ju bara att räkna ut hur mycket kapital jag har kvar i bolaget och låta mig flytta det. Svårare än så kan det inte vara, säger han.

ANNONS

Han arbetade på sjön i unga år och sedan inom petrokemiindustrin i 37 år. Pengarna han har hos AMF är en del av hans tjänstepension, och premierna betalades in automatiskt för länge sedan. Att han då skulle ha fått välja bolag är inget han känner till, och inte heller att det inte ingick något efterlevandeskydd i försäkringen. Det fick han reda på först nu, vid samtalet med AMF.

- Hur många fler pensionärer har inte heller något efterlevandeskydd? Vart går deras inbetalda pengar när de dör? Blir de bonusar till fackpampar i bolaget? Det är ju helt fel att vi kollektivanslutna ska bli bestulna på våra besparingar.

- Att tvingas ha pengarna kvar i ett bolag där man inte längre har förtroende för en styrelse som inte vet vad den skriver på är helt fel. Regeringen borde ändra på det här.

Eddie Gustafsson tycker det liknar forna Sovjetunionen att man, som i hans fall, inte själv ska kunna bestämma vem som ska förvalta ens pengar.

- Vi borde vara lite mer som fransmännen i Sverige och protestera. Så här får det inte vara. Själv kan jag inget göra åt min AMF pension. Den sitter där den sitter.

ANNONS

Eddie Gustafsson

Ålder:

Familj:

Gör:

Bor:

ANNONS