Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

1/3

Hamnkonflikten: AD-seger för Sveriges Hamnar

Hamnfyrans ordförande har inte rätt att få lön från arbetsgivaren för att arbeta fackligt. Det slår Arbetsdomstolen fast i en ny dom.
– Domen är en principiellt viktig seger för Sveriges Hamnar och för APM Terminals, säger Sveriges Hamnars vd Joakim Ärlund.

Hamnarbetarförbundet, som är fristående från LO, har inte rätt till samma fackliga förmåner som fackförbund som har kollektivavtal. Det betyder bland annat att det var rätt av arbetsgivaren APM Terminals, som driver containerterminalen i Göteborgs Hamn, att dra in lönen för Hamnfyrans ordförande Peter Annerback. Det är slutsatsen av en färsk dom från Arbetsdomstolen, AD.

LÄS MER: Debatt: Vi hoppas på ny dialog om hamnen

Annerback har tidigare fått heltidslön från APM Terminals för att han arbetat fackligt. Den drogs dock, i mars förra året, in som en effekt av den långdragna och infekterade konflikten i hamnen.

Ska betala 618 000

– Domen bekräftar det vi hela tiden hävdat – det går en linje mellan fackförbund som omfattas av kollektivavtal och de som inte gör det. Det är bland annat det den svenska modellen bygger på. Hamnarbetarförbundet omfattas inte av kollektivavtal och har därför inte rätt till de fackliga förmåner, som lön för fackligt arbete och tillgång till egen lokal, som fackförbund som transport och Unionen till exempel har, säger Joakim Ärlund.

Sveriges Hamnar är en arbetsgivarorganisation, som bland annat organiserar APM Terminals. De har, sedan år tillbaka, uppmanat sina medlemsföretag att inte ge Hamnarbetarförbundet samma fackliga förmåner som till exempel LO-anslutna Transportarbetareförbundet. Joakim Ärlund menar att Hamnarbetarförbundet ändå fått ta del av förmånerna, för att hamnföretag runt om i landet inte velat riskera konfliktåtgärder från det fristående facket.

– Eftersom Hamnarbetarförbundet inte omfattas av kollektivavtalet kan de, med sju dagars varsel, ta till konfliktåtgärder. Medlemsföretag har känt sig tvingade att ge de här förmånerna även till Hamnarbetarförbundet, för att få lugn och ro på arbetsplatsen, säger han.

LÄS MER: AD ger hamnfack rätt att avtalsförhandla

Enligt domen ska Hamnarbetarförbundet nu betala ersättning på 618 000 kronor till APMT och Sveriges Hamnar, för att täcka deras rättegångskostnader.

Hamnfyran vann förra ronden

Hamnfyrans ordförande Peter Annerback har bara snabbt hunnit läsa igenom AD-domen, men konstaterar:

– Det är inte roligt att förlora, och det gjorde vi ju. Vi ser olika på det. Jag har sett att en del har uppfattningen att det skulle ha varit olagligt att ge facklig tid. Medan vi hävdar att kollektivavtalet gäller i samband med min tjänst, säger Peter Annerback.

Hamnarbetarförbundet hade redan förberett sig inför en eventuellt nedslående dom i AD.

–600 000 kronor är mycket pengar, men vi hade sparat och satt av pengar. Det är så man måste göra som fackförening.

Kommer medlemmarna att fortsätta att betala din lön?

– Det bestämmer inte jag, men vi klarar oss ekonomiskt, säger Peter Annerback.

Det här är bara en rond i den segdragna konflikten. Förra onsdagen vann Hamnarbetarförbundet en seger i AD, när domstolen slog fast att Sveriges Hamnar är skyldig att förhandla med Hamnarbetarförbundet om ett så kallat centralt kollektivavtal. Utslaget blev den gången att arbetsgivarorganisationen ska betala 20 000 kronor i skadestånd till fackförbundet, för att Hamnfyran fått vänta runt två månader på en förhandling arbetsgivaren var skyldig att komma till.

I april kommer AD-domen om huruvida en grupp hamnarbetare, som la ner arbetet i containerterminalen under en eftermiddag för ett drygt år sedan, gjorde sig skyldiga till olovlig stridsåtgärd.

Mest läst