Högtflygande taxisatsning i São Paulo

Uber och liknande transporttjänster kan sägas falla platt jämfört med Voom – en bokstavligen högtflygande taxitjänst för São Paulos rika och stressade.

ANNONS
|

Brasiliens, och för den delen hela Amerikas, största stad var redan tidigare världens helikoptertätaste. Men då behövde man ofta beställa flera dygn i förväg och betala många tusenlappar. Voom, som lanseras av flygtillverkaren Airbus, utlovas fungera lika snabbt och lätt som markbundna tjänster. Med betoning på "lätt": taxan mäts i kilometer och i kilogram.

I affärsmannen Gustavo Boydes fall kostade en trekilometerstur 500 real (1300 kronor). Inte billigt, men det besparade honom frustrerande tid i den ständigt igenkorkande gatutrafiken.

- Det handlar om två timmar jag nu kan använda till arbete, säger han.

ANNONS

Ett annat alternativ skulle ju vara att gå eller cykla, men i latinamerikanska städer med hög våldsstatistik och även hänsynslös biltrafik vågar sig många inte på det.

Och nästa stad i Vooms internationella satsning har liknande profil: Mexikos huvudstad Ciudad de México, även känd som Mexico City.

Men det återstår att se vilken lyftkraft som finns i initiativet. Airbus var även inblandat i Ubercopter, en liknande satsning på en helikoptertjänst i São Paulo, förra året. Men det stannade vid ett försök.

TT-AFP

ANNONS