Höginkomsttagarna förlorare 2016

Förra året fick vi mer pengar i våra plånböcker. Blir det nya året lika bra? Det beror på vem du är. Pensionärerna går plus medan höginkomsttagarna är förlorarna.

ANNONS
|

I januari svider det när räkningarna ska betalas. Jul och nyår tär på reserverna och gör det tufft ekonomiskt. Råden om hur man får månaden att gå ihop är många – äta matlåda, spara in på småutgifterna, cykla istället för att åka kollektivt, sluta röka/snusa och sälja prylar som du inte behöver.

Men det bästa för att få en bättre ekonomi på längre sikt är att planera framåt. Jämföra inkomster och utgifter samt spara en slant varje månad. Då slipper du hamna i akut pengakris efter julklappsinköp eller när bilen går sönder.

Är du pensionär eller ensamstående förälder kan du kickstarta din sparbuffert i år. I varje fall om man ser till förslagen i regeringens höstbudget. Föräldrar med underhållsstöd får 300 kronor mer per barn och månad. Tidigare var bidraget 1273 kronor i månaden och nu är det 1573 kronor per barn. Det är en efterlängtad höjning av ett bidrag som inte ändrats på många år.

ANNONS

– För tre barn blir det 900 kronor mer i månaden, skattefritt. Det är mycket pengar om du har knappa marginaler, säger Arturo Arques som är privatekonom på Swedbank.

Pensionärer med inkomst upp till 20 000 kronor får en skattelättnad för att utjämna skillnaderna i skatt mellan inkomsttagare och pensionärer. Dessutom får de höjda pensioner. Det kan ge omkring 400 kronor mer i plånboken.

För arbetssökande höjdes taket i a-kassan redan i fjol och det fortsätter att underlätta även i år. Höjningen betyder upp till drygt 3 000 kronor mer, i genomsnitt, i månaden efter skatt om du har en månadslön på över 25 000 kronor.

Men generellt blir 2016 inte lika plånboksvänligt som 2015. Då gjorde stigande löner, sänkt skatt och låg inflation att vi fick mer att röra oss med. Det blev samtidigt billigare att bo för villaägare och bostadsrättsinnehavare när boräntorna fortsatte neråt. Nu är perioden med ständigt sjunkande bolåneräntor sannolikt över.

Förlorare år 2016 är höginkomsttagarna. Det är flera förändringar som påverkar dem negativt. Taket för statlig skatt höjs inte vilket gör att fler får betala en högre skatt. Samtidigt trappas jobbskatteavdraget ner för dem som tjänar över 50 000 kronor i månaden. För dem med riktigt höga inkomster - över 100 000 kronor i månaden och mer – rör det sig om drygt ett par tusen kronor per månad.

ANNONS

Dessutom försvinner avdragsrätten för privat pensionssparande och det blir ett avbräck för alla som har höga marginalskatter idag, och som har räknat med att få skatta mindre som pensionärer. Lägg därtill höjda diesel- och bensinskatter samt försämrat ROT- och RUT- avdrag.

– Men att RUT sänks till som mest 25 000 kronor per år får liten effekt. Det är få som kommer upp i de beloppen ändå.

Annat som kan påverka privatekonomin i år är om amorteringskravet på bolån införs, vilket är sannolikt. Även om det inte är en kostnad i sig, så ska pengarna betalas. Skulle dessutom ränteavdragen minska, vilket diskuteras, så blir räntekostnaden mer kännbar. Med nuvarande regler får man dra av 30 procent av räntekostnaden i deklarationen.

Börsen då? Vi är alla mer eller mindre börssparare, inte minst via ppm-fonderna.

– Vår bedömning är att den positiva börstrenden fortsätter i Sverige och Europa. Enbart direktavkastningen är tre, fyra procent i de stabila svenska börsbolagen. Det är mer än någon sparränta. Men det finns även bedömare som tror att det kommer en större börsdipp snart, säger Arturo Arques.

Läs också: Här är Göteborgs 18 miljardärer

ANNONS