Här får GP:s reporter ett chip under huden

Volvo Cars självkörande bil är en publikmagnet på mässan Elektronik/Advanced Engineering i Göteborg. Och att låta sig få ett chipp in under huden drog också storpublik.

ANNONS
|

För första gången kör nu Easyfairs den sammanslagna Elektronik och Advanced Engineeringsmässan på Svenska Mässan, med en rad intressanta föreläsare och mängder av kretskort och mätinstrument för den sant tekniskt invigde.

För dem med blygsammare teknikkunskaper finns ändå en rad saker och ämnen att fördjupa sig i.

Volvo Cars självstyrande bilprojekt Drive Me är klart het och den utställda XC90 med en Autonomous Driving Brain i bakluckan hade en stor publik surrandens omkring.

- Alla talar om den självstyrande bilen idag och den kommer att få stor betydelse i storstäderna. Fyra miljarder människor bor i städer idag och det påverkar luften, miljön och trafiken och människor spenderar mer och mer tid i trafiken. Men folk i bilköer fokuserar inte på trafiken. Undersökningar visar att de kollar på Facebook, äter, rakar sig, eller något annat. Därför vill vi delegera körningen till bilen, säger Shilan Demir, projektledare för Drive Me på Volvo Cars.

ANNONS

Göteborg kommer att bli första staden i världen där självkörande bilar kommer att finnas ute på ett antal av de stora pendlingslederna senare under 2017, när Volvo Cars hittat alla de rätta personerna som ska delta i forskningsprojektet Drive Me.

Chalmers Formula Students elektriska racerbil visades också upp.

- Bilen är byggd av Chalmersstudenter och de deltar också i ett par race om året. Bilen som är helt elektrisk kan köra över 100 kilometer i timmen, och som bäst har den placerat sig på nioende plats, berättar Vignesh Arumugam.

En mer actionfylld upplevelse på plats erbjöds i VR-montern CLVR Works där folk fick testa på att försvara sin virtuella borg med hjälp av VR-skärm och kontroll som fungerade som en pilbåge som sköt invaderande troll.

- Det där var jätteroligt, även om det var lite sprattligt i början, säger Anna Wahlström, som skulle kunna tänka sig att köpa en sådan leksak till sin man.

Jonathan Tiedtke från VR Vison konstaterar att tekniken är kul att leka med.

- Men än viktigare är att man i VR kan skapa miljöer så att kan vara kvar hemma och arbeta och lösa problem i kontrollrum på arbetsplatsen till exempel. Numer kan man till och med gå på virtuella bostadsvisningar hos mäklare, säger han.

ANNONS

Snart kan vi som människor också bli ett med tekniken. Eller rättare sagt – framtiden är redan här.

I Biohax International monter förbereder Jowan Österlund inför väntade kundbesök. Personer som vill sätta in ett inglasat passivt NF chipp under huden. Chippet är ungefär lika stort som ett riskorn.

- Vad det är bra för? Du samlar alla dina passerkort, medlemskort, och allt annat du behöver i chippet och behöver aldrig tänka på var du har dem. Jag tycker man ska ersätta hela nyckelknippan, plånboken, pass, id-kort och passerkort med chipp, säger Jowan Österlund, som satt in flera hundra chipp.

GP:s utsända ska få ett enkelt visitkort i chippet. Tekniken i det lilla chippet är NFC-teknik, near field communication, som innebär att två enheter kan kommunicerar genom kontakt. Den finns bland annat i Androidmobiler.

Hygienen är minutiös, platshandskar och anstiseptiska medel. Sedan nyper han till i huden mellan tummen och pekfingret – lyfter huden, ber mig ta ett djupt andetag och sticker snabbt in chippet med en injektor. Det går snabbt som en blinkning och gör inte ont. Sedan på med plåster.

- Nu är du digitaliserad – en slags hybrid, säger Jowan Österlund.

Fakta: Advances Engineering/Elektronik 2017

  1. Mässa för morgondagens högteknologiska industri och ingenjörskonst.
  2. På Svenska Mässan 8-9 mars.
  3. Över 140 utställare som visar uppfinningar, tekniska lösningar och idéer för Sveriges industriella framtid.
  4. Seminarier under torsdagen:
  5. Leif Österling, styrelseordförande Svenskt Näringsliv
  6. Björn Ekelund, forskningsdirektör på Ericsson Research
  7. Stefan Fölster, chef för Reforminstitutet
ANNONS