Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Anders Berggren var med och grundade Halon år 2002. BILD: Anna Sigvardsson
Anders Berggren var med och grundade Halon år 2002. BILD: Anna Sigvardsson

Här är göteborgaren som gör dina mejl säkra

Osäkra mejl hade en nyckelroll i det amerikanska valet - och även Transportstyrelsen har fått kritik för hur de hanterat mejl. I dag är de flesta mejltjänster dåligt krypterade och relativt osäkra. En göteborgare har gjort till sin uppgift att ändra på det.

I en värld där sociala medier omformat sättet vi kommunicerar med varandra - så överlever fortfarande mejlen. Göteborgsföretaget Halon levererar mejllösningar till tiotals miljoner användare världen över. Grundaren Anders Berggren menar att det finns anledningar till att mejl fortfarande är standardsättet att kommunicera, framför allt mellan företag.

– Vi har ju inte så många kommunikationsprotokoll som är oberoende av leverantörer i dag. Det är egentligen bara telefonnummer - och e-post. Vem som helst kan starta en e-posttjänst, säger han.

Du menar att om ett företag till exempel skulle använda Facebook-chatten i stället, då blir de beroende av Facebook?

– Exakt så. Men den sortens öppna system är till sin natur lite trögare att göra ändringar i, samtidigt är de också helt fantastiska på det sättet att de bidrar till innovation. Effekten av allt detta blir att e-post är förhållandevis gammalt, ganska trögt, och dess användare får leva med att många av egenskaperna hos e-post kommer från en tid när vi inte hade så höga krav på it-säkerhet.

Finns ingen världsstandard

En av utmaningarna med mejlsäkerhet är att meddelanden ofta är dåligt krypterade – men än så länge finns ingen internationell standard för hur en sådan kryptering skulle gå till. 

– När jag sitter och surfar på memes och kollar på kattbilder, då har jag nästan alltid en krypterad anslutning mellan min dator och den sidan jag surfar på. Men när servern på Halon skickar ett brev till servern på GP, fanns det fram till för inte så längesedan ingen standard alls för hur det brevet skulle krypteras. Det är häpnadsväckande att jag tittar på kattbilder med krypterad anslutning, men som regel så är e-post dåligt krypterat, säger Berggren.

Att företag ska kunna kommunicera med varandra på ett säkert sätt är centralt för många verksamheter. Men flera av de skandaler som varit kopplade till mejl och hantering av mejl har handlat om myndigheter eller politiska partier.

– Allt fler samhällskritiska tjänster blir internetbaserade, och e-post är fortfarande det enda operatörsoberoende kommunikationsprotokollet vi har på internet. Då blir det väldigt viktigt att det är säkert, säger Berggren.

Fakta: Halon

Grundat: 2002 av bröderna Peter och Jonas Frick, tillsammans med Anders Berggren och Erik Lax.

Gör: Har lanserat flertalet produkter på temat it-säkerhet. Sedan 2014 jobbar företaget bara med mejlsäkerhet.

Kunder: Halon riktar sig till mejlleverantörer som är lite mindre än de allra största företagen. I dag använder tiotals miljoner människor Halons plattform för mejl.

Kontor: 14 anställda i Göteborg

Mest läst