Hälften spräcker semesterbudgeten

ANNONS
|

Kronan är stark och både pundet och dollarn har blivit billigare sen förra året. Samtidigt gör vi av med mer än vi egentligen planerat för på semestern.

– När kronan är stark och allt känns billigt är det ännu lättare att spendera mer än man tänkt sig, man unnar sig lite extra och plötsligt har man överskridit sin budget, säger Mattias Varén, Reseekonom på Forex bank.

I undersökningen, som besvarats av 1474 svenskar i YouGov-panelen, uppger hälften att kostnaden för semestern blir högre än de räknat med. En tredjedel svarar att de aldrig gör en resebudget.

– Tyvärr så blir jag inte jätteöverraskad av svaren. Det som kan uppfattas som överraskande är att den yngre generationen är bättre på att planera sin budget än den äldre generationen. Min teori är att det beror på att ungdomar i regel har mindre medel att röra sig med och därför tvingas planera i en större omfattning för att få ut så mycket som möjligt av sin reskassa, säger Mattias Varén.

ANNONS

Mattias Varén råder alla att göra en budget.

– Ta i förväg reda på så mycket du kan om resmålet vad gäller priser och utbud och försök göra en kalkyl på hur mycket du vill och kan göra av med under resan.

ANNONS