Här är händelserna som kan få börsen att falla

ANNONS
|

Det går bra för världsekonomin – men återhämtningen har varat ovanligt länge nu samtidigt som börserna slår nya rekord. Det har fått flera bedömare att varna för att vi snart står inför en lågkonjunktur med ökad arbetslöshet och fallande kurser. Ekonomin går ju som bekant i cykler. Caroline Miller, chefstrateg på det globala analyshuset BCA Research, tror dock att vändningen dröjer ett tag till.

– Tillväxten efter finanskrisen har varit låg och därför långvarig. Aktiemarknaderna hålls fortfarande upp av företagens faktiska vinstökningar. Sammantaget är det för tidigt att "de-risk", trappa ner på riskerna, förklarade hon under en presentation för institutionella investerare på Skagen Fonder i Göteborg.

ANNONS

Trumps misslyckande - bra för börsen?

Företagsvinsterna väntas också fortsätta öka de närmsta två till tre kvartalen – till fördel för börsen. Det finns dock flera risker som kan störa den positiva utvecklingen. En av dem är, enligt Miller, att president Trump faktiskt får igenom sina generösa finanspolitiska reformer. Den okonventionelle presidenten lovade till exempel stora skattesänkningar och infrastruktursatsningar under sin valkampanj. De löftena har ännu inte infriats, och det kanske investerare ska vara glada för, enligt chefstrategen.

– Finanspolitiska stimulanser är oftast hjälpsamt när ekonomin är svag. Om du i stället använder det för att elda på den samlade efterfrågan i en ekonomi som redan går på full kapacitet, får du sannolikt bara högre inflation. En överdos av finanspolitiska stimulanser vid den här tidpunkten i konjunkturcykeln riskerar att resultera i en mer aggressiv penningpolitik – som i sin tur leder till en snabbare recession. Det enda sättet finanspolitiska stimulanser kan vara hjälpsam för en ekonomi som redan går för full fart, är att stimulansen i sig självt stärker produktiviteten. Det är en öppen fråga om de stimulanser Trump pratar om skulle leda till ett sådant lyft, säger Caroline Miller.

Stark dollar kan fälla

Om den amerikanska centralbanken Federal Reserve plötsligt bestämmer sig för att höja räntan rejält riskerar också dollarn att snabbt stiga i värde.

ANNONS

– Då sjunker den globala likviditeten och det skulle inte heller vara bra för aktiemarknaden, säger Caroline Miller.

Hon bedömer dock sannolikheten för att något av det ovanstående ska hända som "ganska låg"

– Det är definitionen av en risk – en händelse som har låg sannolikhet att inträffa, men som får stor påverkan om den gör det ändå, säger Caroline Miller.

I Europa pekar hon ut situationen i Italien som mest riskabel. I december avgick premiärminister Matteo Renzi och nu väntas landet gå till nationellt val nästa vår. Samtidigt försöker EU-kommissionen att nå en lösning för att rädda problembankerna Banca Popolare di Vicenza and Veneto Banca.

Tror på Kina

– Italien är euro-områdets svaga länk. Det italienska banksystemet är fortfarande sjukt och landet har inte gynnats av EU-medlemskapet i samma utsträckning som andra medlemsländer – därför är också euroskepsisen stor i Italien, säger Caroline Miller.

För många tillväxtländer är den största risken i stället vad som händer i Kina.

– En nedgång i Kinas investeringscykel, orsakad av en stramare penningpolitik, skulle inte nödvändigtvis vara dåligt för Kina – men risken är att den minskar den kinesiska efterfrågan på import från andra tillväxtmarknader. Men jag är inte bearish, pessimistisk, till den kinesiska ekonomin, säger Caroline Miller.

ANNONS
ANNONS