Saab kommer att visa upp sitt ubåtsjaktsmål för den amerikanska flottan. Första demonstrationen är tänkt till sommaren och kan fortsätta under 2019.
Saab kommer att visa upp sitt ubåtsjaktsmål för den amerikanska flottan. Första demonstrationen är tänkt till sommaren och kan fortsätta under 2019.

Gyllene läge satsa på ubåtsjakt

Intresset för ubåtar globalt fortsätter att växa – och därmed också behovet av att kunna bekämpa dem. Där finns det en möjlighet för Saab att tjäna pengar.

ANNONS
|

Nyligen presenterade försvarsföretaget Saab att man kommer att demonstrera sitt träningssystem för ubåtsjakt för den amerikanska flottan.

Systemet har utvecklats tillsammans med FMV, och används av det svenska försvaret. Förra året demonstrerades systemet för brittiska flottan, och ett hemligt land köpte också systemet.

- När vi säljer system är demonstrationer jätteviktiga. Och USA har en stor flotta. Det är en del av vår normala säljprocess att göra demonstrationer och tester, säger Carl-Marcus Remén, säljansvarig på Saab Dynamics.

ANNONS

Systemet bygger på en orange obemannad självstyrande undervattensfarkost där en rutt programmeras in. Farkosten skickar ut passiva och aktiva signaler som liknar en riktig ubåt, och kan också på liknande sätt svara på så kallad sonar. På det sättet kan ytfartyg, andra ubåtar och flyg öva på att upptäcka, följa och sänka ubåtar.

- Det är en produkt som imiterar en ubåt, så att operatörer kan träna mot den. Man behöver inte ha en riktig ubåt, utan det är ett verktyg för operatören på exempelvis ett ubåtsjaktfartyg att träna mot, förklarar Remén.

Mer träning

Daniel Lynch har tidigare varit USA:s marinattaché i Sverige men arbetar numera på Försvarshögskolan. Han säger att det har varit en dramatisk intresseökning för ubåtar de senaste 15 åren, till följd av Kinas satsning på sin flotta.

- Fördelen är att man kan använda dem till många olika saker. Du kan ha dem till underrättelser, för specialstyrkor, infiltration, övervakning, och för att följa andra ubåtar och ytfartyg, säger han.

ANNONS

Det i sin tur har lett till ett ökat fokus på att öva ubåtsjakt globalt, något som prioriterades ned efter Sovjetunionens fall, vilket förstärkts av att många konflikter – på Balkan och i Mellanöstern – varit landbaserade.

Nu rustar länder med övervakningsflyg, och uppgraderar sina ytfartyg med ny antiubåtsteknik. Det säljs också mer övningsprodukter.

- Det är väldigt förgängliga kunskaper och färdigheter som kräver konstant träning. Det är också en anledning till att länder återupprättar träningsprogram nu, säger han.

Vanligtvis övas ubåtsjakt genom datorsimuleringar, eller med hjälp av riktiga ubåtar, som då stjäl tid från andra uppgifter. Ett akustiskt mål är därför ett bra sätt att öva, enligt Lynch.

- Det är relativt billigt. Du kan sätta ut den från ett ytfartyg, en annan ubåt, eller från stranden. Det är helt enkelt det bästa sättet att öva grundläggande ubåtsjakt på, säger han.

ANNONS

Behöver inte bli köp

Att Saab får demonstrera sitt system för den amerikanska flottan behöver inte betyda så mycket, enligt Lynch.

- Amerikanska flottan tittar på många produkter. Den vill antagligen också uppgradera sina träningssystem, men det behöver inte betyda att den köper det svenska. Flottan hyrde den svenska ubåten Gotland under två år, men den köpte inte dieselubåtar efteråt.

Däremot tycker han att det är ett potentiellt stort område som Saab arbetar inom, med dels ubåtsutveckling och dels ubåtsjaktssystem.

- Det är en bra tid för alla som är i ubåts- eller ubåtsjaktområdet. Det är definitivt ett tillväxtområde, säger han.

TT

Fakta: Kallas Nemo

Den viktigaste komponenten i systemet är AUV62-AT (Autonomous Underwater Vehicle Acoustic Target – autonomt akustiskt undervattensfarkostmål). Det är en 4,7 meter och omkring 750 kilo tung självstyrande och programmerbar torpedliknande farkost, som ska simulera en ubåt.

Inom svenska försvaret har den fått smeknamnet Nemo.

Produkten tillverkas i Linköping.

Källor: FMV, Saab.

ANNONS