Nina Anyai, ridskolechef på Clarebergs Ridklubb.
Nina Anyai, ridskolechef på Clarebergs Ridklubb.

Guide för dig som vill börja rida

ANNONS
|

Förutom kul motion har samvaron med hästar en avstressande effekt för många. Och det finns många inriktningar att välja på – förutom dressyr och hoppning exempelvis även fälttävlan, voltige, distansritt och körning. Ridning är samtidigt den största handikappidrotten i Sverige.

Se prisjämförelser på ridskolor här.

Ridskolorna erbjuder idag sina elever fler valmöjligheter än förr och undervisningen kan läggas upp på olika sätt, berättar Nina Anyai, distriktsordförande i Svenska Ridsportförbundet och ridskolechef på Clarebergs Ridklubb med 40 års erfarenhet av ridskoleverksamhet.

- Många elever har individuella önskemål eftersom de kan ha svårt att boka upp sig en vardag i veckan. Det kan också handla om grupper med färre elever efter önskemål från eleverna, men då till ett lite högre pris.

ANNONS

Samtidigt är ridning näst efter fotboll Sveriges mest olycksdrabbade sport. Varje år skadas cirka 13 000 personer i samband med ridning eller hantering av hästar, samt 700 personer som arbetar med hästar.

Genom åren har därför kraven och restriktionerna ökat kring säkerhet och skyddsutrustning. Det tycker Nina Anyai är bra, även om det samtidigt kräver mer av ridskolorna. Alla ridskolor som är anslutna till Svenska Ridsportförbundet tar ut medlemsavgift av eleverna. I denna avgift ingår även en medlemsförsäkring som ger ett bra skydd, berättar hon.

På Clareberg håller man öppet alla dagar i veckan, mellan sju på morgonen till tio på vardagskvällarna.

- Ridskolan fungerar också som fritidsgård. Här finns alltid personal. Dessutom ordnar vi aktiviteter under loven.

Klubbverksamheten är beroende av mycket ideellt arbete och på helger och lov är det många aktiva som hjälper till med familjedagar, städdagar, barnaktiviteter och så vidare.

- Men vi får inte glömma att hästen är ett levande verktyg som ska ha vård alla dagar året om. Till skillnad från många andra sporter kan en ridskola därför inte drivas med enbart ideella insatser, här krävs också välutbildad personal, säger Nina Anyai.

Att rida är förhållandevis dyrt. En termin med en lektion i veckan kan kosta uppemot 4 000 kronor. Man brukar även kunna köpa enstaka lektioner och ofta finns det prova-på-rabatt för den som vill testa några gånger.

ANNONS

Nina Anyai önskar att ridskolan slapp höja lektionsavgifterna från år till år.

- Som ideell förening strävar vi efter att hålla nere avgifterna för att kunna göra ridning tillgänglig för fler. Vi vill ge de som inte har egen häst möjlighet att kunna lära sig rida till ett rimligt pris och även möjlighet att få tävla på ridskolans hästar.

Svensk ridsport är unik i världen, både i omfattning och tillgänglighet. Ridklubben är en stallbacke med många möjligheter för kommunens invånare, inte minst när det gäller folkhälsa. Det är hög tid att kommunerna strategiskt och på allvar tar tillvara på den viktiga resurs som ridskoleverksamheten är, anser Svenska Ridsportförbundet som aktivt arbetar för att stärka dialogen mellan ridklubbar och landets kommuner.

Nina Anyais erfarenhet är att inställningen till ridskoleverksamhet skiljer sig åt mellan olika kommuner.

- De som är insatta i frågan förstår vikten av att stödja vår verksamhet, och att investeringar i ridskolor ger otroligt mycket tillbaka. Man inser hur mycket samvaron med hästar faktiskt ger för människor i alla åldrar – förutom ridningen i sig lär man sig ta ansvar, man utvecklar ledarskapsförmågan genom att hantera hästar på flera hundra kilo och man får en fin gemenskap med både människor och djur.

ANNONS

Fakta: Så börjar du

Besök några ridskolor med erfaren och välutbildad personal. Finns det tillgång till ridhus? Bra ridvägar om du gillar att rida ut? Ofta är det kö för att få börja rida. Fråga hur kösystemet fungerar och när man ska anmäla sig.

Utrustningen behöver inte vara så avancerad i början. I första hand behöver du ridhjälm och lämpliga skor, gärna också säkerhetsväst. Det är viktigt att både hjälm och väst passar ryttaren. En säkerhetsväst i fel storlek kan göra mer skada mer än nytta.

Hjälmen ska sitta ordentligt på huvudet och inte glappa. En hjälm som fått en smäll, exempelvis tappats i stallgången, ska bytas ut. Undvik därför helst att låna hjälm. Kolla att hjälmen är CE-märkt och hänvisar till ridhjälmsstandarden SS-EN 1384. Folksams test av ridhjälmar förra året visar på stora skillnader mellan bästa och sämsta hjälmen.

Skor eller stövlar ska ha klack, så foten inte glider igenom stigbygeln. Välj mjuka byxor, helst utan skarpa sömmar. Tröja eller jacka ska inte ha fast luva.

Bestämmer du dig för att fortsätta rida kan du investera i ridbyxor, ridskor eller ridstövlar – finns begagnat till bra priser.

Läs mer:

Svenska Ridsportförbundet: www.ridsport.se

Konsumentverket: www.konsumentverket.se (sök på Häst, ridhjälm, säkerhetsväst)

ANNONS

Folksams test av ridhjälmar: www.folksam.se/testergodarad/varatester/ridhjalmar/1.129933/

Fakta om skador:

Nio av tio som skadas i fritidsolyckor med hästar är tjejer, varav majoriteten är under 20 år.

Hästolyckor är ofta allvarliga. Den vanligaste olyckan (56 procent) är fall från hästen och kan resultera i allt från blåmärken till frakturer och hjärnskakning. En fjärdedel av olyckorna sker vid hantering från marken, exempelvis trampskador, sparkningar, ryck i grimskaft och så vidare.

(Källa: Konsumentverket)

Fotnot: Guiden är ett urval av ett antal ridskolor i Göteborgstrakten och gör inte anspråk på att vara heltäckande.

ANNONS