20130314. Ebba Jernbeck-läkarstudent som använder Khan academy i studierna.
20130314. Ebba Jernbeck-läkarstudent som använder Khan academy i studierna.

Gratis internetskola spränger alla gränser

ANNONS
|

Khan Academy består av ett ständigt växande videobibliotek med föreläsningar om allt från matte och naturvetenskap till konst och historia. Utöver det finns en rad övningar i matte som studenter kan jobba med hjälp av steg-för-stegförklaringar. En av dem som använder Khan Academy regelbundet är Ebba Jernbeck som studerar första terminen på läkarprogrammet i Göteborg.

- Det har verkligen hjälpt mig i mina studier. Ibland är det svårt att ta till sig komplexa sammanhang genom en traditionell föreläsning. Men här kan man skaffa sig en övergripande förståelse som man sedan kan fylla på med detaljkunskaper på föreläsningen, säger hon.

ANNONS

Hon ser en stor fördel i att pluggandet blir mer varierat jämfört med att bara plöja kurslitteraturen.

- Videorna är väldigt pedagogiska och roliga. Ibland kommer jag på mig själv med att sitta och kolla på föreläsningar som egentligen inte har med studierna att göra, bara för att det är kul, säger Ebba Jernbeck.

Materialet är fritt att använda för vem som helst och finns tillgängligt på Khan Academys webbsida eller som app till en surfplatta. I januari i år hade sidan 58 miljoner sidvisningar. Totalt har sidans videor visats 235 miljoner gånger och 975 miljoner övningsproblem har lösts.

Det hela började med att grundaren Salman Khan, en amerikansk hedgefondanalytiker med rötter i Indien, la ut matematikvideor på Youtube för att kunna hjälpa sin kusin i en annan delstat med en avancerad kurs. Ganska snart började även främlingar titta och så småningom hade skaran vuxit så pass att Salman Khan såg sig tvungen att säga upp sig från sitt jobb och starta Khan Academy. Trots att han alltså inte har en bakgrund inom utbildning har han hyllats för sina pedagogiska talanger.

- Han är en väldigt duktig kommunikatör och får en att känna att man faktiskt kan förstå komplicerade saker som man aldrig har förstått förut, säger Bilal Musharraf som är ansvarig för Khan Academys översättningar och internationella satsningar.

ANNONS

Khan Academy är inte vinstdrivande utan lever på donationer. Google och Bill and Melinda Gates foundation hör till de som bidragit med mångmiljonbelopp och gjort att Khan Academy idag är en växande organisation med 37 heltidsanställda. Förutom de som bygger själva sajten har Khan Academy medarbetare från prestigeuniversitet som Harvard och stora företag som Microsoft. Bilal Musharraf ser blandningen av lärare och folk med annan bakgrund som en stor fördel.

- Jag vet inte hur det är i Sverige men i USA har läraryrket låg status. Det gör att det inte alltid är de som är kunnigast i ett ämne eller bäst lämpade att lära ut som blir lärare.

Khan Academy har testats i pilotprojekt i ett antal skolor i USA. I dessa skolor har man jobbat med det omvända klassrummet vilket innebär att hemläxan består i en videoföreläsning och det som förr var läxa blir det man tillsammans arbetar med i klassrummet. Med hjälp av statistikverktyg kan lärarna se exakt var varje elev befinner sig och vilka övningsuppgifter de fastnar på.

Datorer i klassrummet betyder inte mindre mänsklig kontakt. Tvärtom, menar Bilal Musharraf. Läraren får mer tid bredvid eleven och mindre tid bakom katedern.

- Det gör undervisning mer personlig. De som verkligen kämpar kan paras ihop med någon som har lätt för det ämnet så att de kan lära av varandra. De som är långt fram kan engageras i projekt som ger en djupare förståelse för innehållet. Klassrummet går från passivt till engagerande och drivet av intresse och behov.

ANNONS

- Bilal Musharaff beskriver hur de flesta elever har en Schweizerost i hjärnan som inte har att göra med vare sig egen begåvning eller lärarnas kompetens. Kunskapshålen uppstår eftersom man hela tiden måste gå vidare till nästa nivå, oavsett om man förstått allt på den nuvarande nivån eller inte.

- Nästan alla har saker som man aldrig förstod i skolan. Istället för att få hjälp med det så får man ett betyg som visar att man inte har förstått och skickas vidare till nästa nivå, där man förstår ännu mindre eftersom viktig förförståelse saknas.

Framtidens utbildning tror han kommer se annorlunda ut.

- Oavsett om Khan academy har en del i det eller inte är vi ganska övertygade om att utbildning kommer att förändras radikalt de närmsta åren. Värdet av att ha en examen minskar stadigt. Allt pekar på att systemet är trasigt och inte tar tillvara talang och innovationsförmåga. Vi måste uppvärdera lärande för lärandets egen skull.

Gör: Khan Academy är en internetskola som är gratis och används av alla åldrar i länder över hela världen.

Start: 2008

Antal anställda: 37 på heltid.

ANNONS