Keimikalieinspektionen har gjort en stickprovskontroll med fokus på att hitta brister.
Keimikalieinspektionen har gjort en stickprovskontroll med fokus på att hitta brister.

Gifter funna i leksaker

Försäljning har stoppats och företag anmälts till miljöåklagare efter att Kemikalieinspektionen hittat förbjudna kemikalier i en av sju leksaker.

ANNONS
|

Hälsofarliga ftalater hittades i flera mjuka plastleksaker, likaså ett miljöfarligt ämne som även misstänks orsaka cancer.

”Leksakerna är inte akut giftiga, men ämnena är ett allvarligt problem på sikt eftersom barn är särskilt känsliga för hälsofarliga kemikalier. Det är viktigt att leksaksföretagen ställer tydliga kemikaliekrav på sina leverantörer”, säger Karin Rumar, tillförordnad enhetschef på Kemikalieinspektionen i ett pressmeddelande.

Myndigheten har gjort en stickprovskontroll med fokus på att hitta brister. 112 leksaker från 29 företag har testats och efter granskningen har företagen stoppat försäljningen av leksaker med otillåtna ämnen. Sju företag har anmälts till miljöåklagare.

Flera ftalater har visat sig ha hormonstörande effekter hos människor och är förbjudna i leksaker och barnavårdsartiklar inom EU, om halterna är högre än 0,1 procent. Kemikalieinspektionen har även hittat bly inuti åtta undersökta elektriska leksaker, vilket framförallt är ett miljöproblem vid avfallshantering. Andelen testade leksaker som innehåller bly och ftalater har minskat jämfört med i tidigare tillsynsprojekt som Kemikalieinspektionen genomförde 2012 och 2013.

ANNONS
ANNONS