Geelys Li Shufu fortsätter att köpa upp bilföretag. Nu har det kinesiska bolaget nära tio procent av Daimler. Bild: Wu Wei
Geelys Li Shufu fortsätter att köpa upp bilföretag. Nu har det kinesiska bolaget nära tio procent av Daimler. Bild: Wu Wei Bild: Wu Wei

Geely blir största ägare Daimler

Volvos ägare, Geely, köper post för 75 miljarder i Daimler, uppger Bloomberg News.

ANNONS
|

Sent på fredagseftermiddagen kom nyheten om att kinesiska Zhejiang Geely Holding Group Co har köpt en post på nära 75 miljarder kronor i Daimler - och blir därmed största ägaren i den tyska biltillverkaren uppger finanssajtens källor.

Ska ha köpt nära tio procent av Daimler

Under veckan ska Geely ha köpt upp strax under tio procent av Daimler på aktiemarknaden.

Daimler bekräftade uppgifterna på fredagskvällen, skriver Bloomberg News.

Blev största ägare i AB Volvo i december

I mellandagarna blev det klart att Volvo Cars huvudägare Geely också blir största ägare i AB Volvo, när Christer Gardells Cevian sålde 8,2 procent av aktiekapitalet och 15,6 procent av rösterna. Posten ska ha kostat drygt 32 miljarder kronor.

ANNONS

Det innebär att Geely blev största ägaren hos lastbilstillverkaren. Geely är sedan tidigare ensam ägare av Volvo Cars.

Daimler avvisade bud i november

Enligt Reuter ska Daimler ha avvisat ett bud från Geely på fem procent av aktierna så sent som i november.

Även om Daimler nobbade budet, uppger källor att biltillverkaren ha sagt att Geely var välkomna att köpa aktier på den öppna marknaden.

Enligt Reuters källor ska Geely vara angelägna om att få tillgång till Daimlers batteriteknik för elbilar, och vill etablera ett samarbete i Wuhan, i Hubeiprovinsen.

Stuttgarter Zeitung, skriver att Li Shufu och Daimlers vd, Dieter Zetsche ska haft ett möte i början av februrari, och att Geely vill skapa en allians med Daimler.

ANNONS