Gammalt huvudkontor väcks till liv efter 15 år

ANNONS
|

Den som har passerat Lindholmen på Lundbyleden någon gång under de senaste 15 åren har kunnat se huset i dess ödsliga skepnad. En lång, hög länga med det typiska västsvenska gula teglet på fasaden.

I fönstren har det dock varit mörkt sedan Götaverken tillverkade sitt sista fartyg. Ända tills nu.

Svetskomponentföretaget Esab har tagit över fyra av de sex våningarna och den kulturminnesmärkta byggnaden är därmed inte längre ett sorgebarn för fastighetsägaren Skanska.

Doften från nylagd linoleummatta ackompanjerad av stora högar flyttkartonger möter när man kommer in i lokalerna. Vid skrivborden i kontorslandskapen sitter Esabs personal, samtidigt som elektriker, flyttgubbar och byggjobbare rör sig i gångarna. Verksamheten är visserligen i full gång, men det råder både bygg- och flyttröra.

ANNONS

Att det är rörigt är inte så konstigt. Det är första veckan Esab har verksamhet i huset. Hyreskontraktet med Skanska skrevs för nästan ett år sedan. Sedan tog en omfattande ombyggnad vid och först nu har det blivit inflyttningsklart.

- Det känns fantastiskt! Fräscht och nytt överallt, och ändamålsenliga lokaler, säger Esab AB:s vd Peter Östgårdh.

Esab har lämnat sina gamla lokaler vid Ramberget, i stort sett på andra sidan Lundbyleden från Götaverkshuset.

Det fanns stora fördelar för Esab med att flytta. Dels behövde man inte lika stora lokaler sedan huvudkontoret flyttade till England. Dessutom ville man befria sig från det ansvar och arbete det innebär att vara fastighetsägare, så nu hyr man i stället sina lokaler.

- Att vi nu kommer tillbaka till läget nära den gamla varvsindustrin har ju ett visst nostalgiskt värde också, säger Peter Östgårdh.

- Vi letade dessutom efter en lokal som inte låg så långt bort. Visst hade vi kunnat söka oss vart som helst i Göteborg, Sisjön till exempel. Men både företagsledning och personal ville vara kvar i området.

Nu finns försäljningsorganisationen för hela Norden i huset på Lindholmen, dessutom bland annat ekonomi- och it-avdelning och forskningslaboratorier.

Tonny Björkman, säljare på Esab, har bara positivt att säga om flytten.

ANNONS

- Det är perfekt. Det är nytt och fräscht här. Och roligare miljö runtomkring. På gamla stället fanns ingenting, här finns ju till och med restauranger i närheten.

För honom är flytten lite speciell. Han jobbade på Götaverken på 70-talet, och har sett huset inifrån tidigare.

- Jag jobbade på området då också, även om det inte var i just det här huset, säger han.

GP har skrivit om huset förr. Bland annat intervjuades Skanskas marknadschef Mats Dynevik i mars 2005. Då var han i det närmaste uppgiven, efter att den stora fastigheten stått outhyrd i fjorton år. I dag låter han muntrare.

- Ja, det känns betydligt bättre. Både för att stora delar av fastigheten äntligen är uthyrd, men också för att det är just Esab som flyttar in. De återvänder därigenom till gamla varvsmarker, där de en gång började. Och det känns extra roligt.

Esab

Götaverkens huvudkontor

ANNONS