Göteborgskrögare: "Skatteverket pekar ut restaurangbranschen"

Det råder delade meningar om Skatteverkets kontroller bland Göteborgs krögare. Det positiva är att oseriösa företag har fått det svårare. Samtidigt delas avgifter ut för minsta förseelse, säger ägaren av Steampunk bar.

ANNONS
|

Restaurangmiljön kan beskrivas som en fusion mellan science fiction och viktorianskt 1800-tal. Genren Steampunk, ett begrepp inom både musiken och litteraturen, fick för ett antal år sedan sin första restaurang i norden.

John Söderberg är delägare i Steampunk bar på Kungsgatan 7och han är kritisk till hur Skatteverket bedriver sina kontroller.

– De är väldigt snabba på att dela ut böter. Det räcker att man glömmer minsta sak, inte minst när det gäller personalliggaren. Vi fick en gång böter för att vi hade en praktikant, trots att skolan intygade att han skulle praktisera hos oss, säger han.

LÄS MER: Fusk hittat på var tredje restaurang

ANNONS

"Känns nästan diskriminerande"

Enligt John Söderberg borde Skatteverket ibland se mellan fingrarna när det är uppenbart att en restaurang inte medvetet fuskat. Dessutom anser han att Skatteverket de senaste åren har haft ett oproportionerligt fokus på restaurangnäringen.

– Visst förstår jag att man vill ha bort svartarbete, men det är ju något som inte bara finns hos restauranger och frisörer. Det känns nästan lite diskriminerande när de så tydligt pekar ut vår bransch. Restaurangerna har redan massor av regler som måste följas, bland annat för livsmedelshygien. Då borde Skatteverket vara lite mer tillmötesgående, säger han.

"Bidragit till rättvisare konkurrens"

En restaurang som är betydligt större än Steampunk bar är Henriksberg vid Stigbergsliden i Majorna. Ägaren Henrik Leitsen förstår att kostnaderna för en digital personalliggare eller ett certifierat kassasystem kan vara svårare för en liten restaurang att bära.

För Henriksbergs del innebär reglerna dock inga större bekymmer i den dagliga verksamheten.

– Vårt digitala system fungerar väldigt smidigt. Vid varje arbetspass är det upp till den anställde att stå för både in- och utloggning. Eftersom den digitala personalliggaren dessutom är länkad till vårt lönesystem, så innebär kraven inga större merkostnader, säger han.

Henrik Leitsen tror att personalliggarna som infördes för tio år sedan har bidragit till att göra konkurrensen mer rättvis.

ANNONS

– Rent generellt tror jag att villkoren har jämnats ut sedan loggboken infördes. De mest oseriösa företagen har svårare att överleva i dag, säger han.

ANNONS