Stigbergets bryggeri har gått som en raket. Medgrundaren Nils Hultkrantz berättar att man under våren och sommaren kommer med en nyhet i månaden,
Stigbergets bryggeri har gått som en raket. Medgrundaren Nils Hultkrantz berättar att man under våren och sommaren kommer med en nyhet i månaden,

Göteborgska ölet flödar

Mikrobyggerierna är på väg att bryta dominansen för öljättar som Carlsberg och Spendrups. Trenden med göteborgska mikrobryggerier är fortfarande glödhet.

ANNONS
|

– Det startar i princip ett nytt bryggeri i Sverige varje vecka och det syns ingen avtrappning. De senaste två åren har det kommit ganska många nystartade mikrobryggerier som satsar stort från början och gör relativt stora volymer med större utrustning för att kunna leva på det, säger Fredrik Berggren, rådgivare till Öl & whiskymässan i på Svenska Mässan i helgen, och grundare av Svenska Ölfrämjandets Göteborgsavdelning.

De 20000 biljetterna är i stort sett redan slutsålda till whisky- och ölentusiaster.

I år finns det upp till 60 ölutställare på mässan, som tävlar med 400 olika sorters öl och där Sveriges allra bästa öl kommer att utses på fredag eftermiddag.

ANNONS

Bara från Göteborg finns det ett tiotal utställare, varav marjoriteten är mikrobryggerier.

Ett av dem är Stigbergets bryggeri, som ligger vid Hängmattan i Majorna, som gjort braksuccé de senaste åren.

Det började i liten skala 2013 där ägarna till Hagabions restaurang ville ha ett gott och speciellt öl – och ingen vanlig stor stark från några av de stora bryggerierna.

– Vi började i liten skala och bryggde 50000 liter till oss själva. Men sedan började försäljningen verkligen att rulla på. 2015 slog det i taket, då vi bryggde 150000 liter. Det var knôkfullt i vårt system, så under vintern har vi bytt utrustning och nu har vi kapacitet att brygga 400000 liter, säger delägaren Nils Hultkrantz.

Stigbergets Bryggeri började sälja öl till andra lokala restauranger, men det verkligt stora expansionen kom när man kom in i Systembolagets fasta sortiment.

– Vi har haft en stark hemmamarknad på Systembolaget sedan vi började sälja för ett och ett halvt år sedan, nu börjar vi sälja mer nationellt. Det är där vi ser den stora volymökningen. Men vi brygger också mycket till krogar, och oss själva, säger Nils Hultkrantz.

Det är inte bara Stigbergets Bryggeri i Göteborg som haft medgång under den glödheta öltrenden. Här finns också lokala märken som Dugges, Ocean och Beerbibotek. Ett annat nystartat bryggeri är Westcoast i Högsbo.

ANNONS

– Just nu går det väldigt bra för mikrobryggerierna, och alla jag känner till säljer i princip allt de brygger. Det är snarare ett kapacitetsproblem att man inte kan brygga så mycket som marknaden vill ha, säger Fredrik Berggren.

– Att mikrobryggerierna har blivit så framgångsrika i Göteborg beror på att det här är en stad där alla känner alla. Det är mycket samarbete och man ser på varandra som kollegor mer än konkurrenter och man bygger upp marknaden tillsammans, säger Fredrik Berggren.

I Göteborg finns det nu 28 bryggerivarumärken, varav de 15 har tillkommit de senaste två åren.

Fredrik Berggren tror att den starka öltrenden kommer att klinga av så småningom. Och då kommer de mikrobryggerierna som inte klarar av att hålla ut att falla bort.

– Det kommer att bli en utrensning bland dem som inte är uthålliga.

Vad som är klart är att vågen av mikrobryggerier redan i dag har gett öljättar som Carlsberg och Spendrups en rejäl match, och att deras starka dominans på marknaden är på väg att brytas upp.

– Spendrups har startat nya varumärken med independantkänsla. Carlsberg har börjat samarbeta med små hantverksbryggerier, så att de kan visa för krogarna att de har en intressant portfölj. Det har gått så långt att krogarna kräver ett intressantare utbud. Konsumenterna kräver det, säger Fredrik Berggren.

ANNONS

Fakta: Öl & whiskymässan

  1. Öl & whiskymässan pågår från den 22 till 23 april på Svenska Mässan.
  2. 20000 besökare kommer.
  3. Upp till 60 bryggerier finns med bland utställarna.
  4. Cirka tio av mikrobryggeriena kommer från Göteborg.
  5. Cirka 400 öl deltar i årets öltävling.
  6. Vinnarna av de tio olika kategorierna och årets allra bästa öl prisas under fredagen.
ANNONS