Anna Wärmlind, enhetschef på Göteborgs Stads pensionsenhet, förklarar för Helene Mohlin, Camilla Cedgard och Niklas Kullberg vad som händer med pensionspengarna när man byter arbetsgivare.
Anna Wärmlind, enhetschef på Göteborgs Stads pensionsenhet, förklarar för Helene Mohlin, Camilla Cedgard och Niklas Kullberg vad som händer med pensionspengarna när man byter arbetsgivare.

Göteborg satsar på ökad pensionskoll

Pension upplevs ofta som både krångligt och svårt. Samtidigt kan aktiva val ha stor betydelse för ditt liv som pensionär. Göteborgs stad har en egen pensionsenhet för att få upp pensionen på agendan.

ANNONS
|

Mitt i restaurang- och barstråket i Rosenlund annonserar en vit skylt: Göteborgs stads intraservice. En trappa upp, i ett vitt konferensrum pekar Anna Wärmlind på sin laptopskärm och förklarar innebörden av den välbekanta pensionstriangeln. Trion som samlats runt henne lyssnar intresserat, men är samtidigt rörande överens. Pension är krångligt, svårt och någonting man helst av allt skjuter framför sig.

Niklas Kullberg, enhetssamordnare inom it på Intraservice, slår ut med händerna, rycker på axlarna och ser lite ursäktande ut när han säger:

– Jag hade faktiskt inte funderat alls på pensionen innan jag kom hit. Jag har alltid tänkt att jag lever i nuet.

ANNONS

Helene Mohlin, kommunikatör på färdtjänsten, instämmer. Hon har jobbat privat i många år och har tjänstepensioner från flera olika arbetsgivare.

– Det är så många olika trappor och utbetalningar, en summa om jag går vid 63, en om jag går vid 67 och så vidare. Det är så komplext och känns svårt att påverka, så någonstans känner jag att det handlar om att i stället minska sina utgifter när man går i pension, säger hon.

Kollegan, ekonomiadministratören Camilla Cedgard, nickar instämmande.

– Jag har till exempel aldrig haft ett eget pensionssparande eftersom jag inte har velat låsa pengarna. Det har varit ett aktivt val för mig, jag har känt att jag vill leva nu. Jag tror också att det är kostnaderna man får dra ner på när man går i pension. Men jag kör kanske strutsvarianten lite, säger hon och skrattar.

Att tycka att pension är krångligt är de långt ifrån ensamma om. En Sifo-undersökning från 2011 visade att 65 procent av alla svenskar delar den uppfattningen. Men att göra aktiva val kan få en stor påverkan på vad du får i plånboken som pensionär. Anna Wärmlind, enhetschef på pensionsenheten, har en något annorlunda bild av pensionssparande än trion runt henne.

ANNONS

– Jag tycker att det är jätteviktigt att få en bild av vad du kan få i plånboken som pensionär och få veta hur du kan påverka detta, säger hon.

Göteborgs Stads pensionsenhet sköter handläggningen av tjänstepensionen för alla stadens anställda. De håller även informationsträffar, utbildar HR-ansvariga och erbjuder personliga möten för att stadens anställda ska få upp ögonen för pension.

– Vi vill öka medvetenheten kring pension och göra att fler få upp ögonen för möjligheterna med att göra aktiva val. Vi försöker sprida förståelse för att pensionen påverkas av hela ditt arbetsliv. Många tänker till exempel inte på hur föräldraledighet, vabb eller om man slutar jobba tidigare påverkar deras pensioner, säger Anna Wärmlind.

Att pension anses krångligt är hon välbekant med. Hon minns en iakttagelse på ett kafé som talade sitt tydliga språk.

– Det var en kille som gick igenom sin post, men när han kom till det orangea kuvertet rev han det i bitar och slängde det utan att ens ha öppnat det, säger hon.

De flesta som vänder sig till pensionsenheten är 55-plusare som vill få hjälp med beräkningar av hur mycket de kommer att få i pension, men Anna Wärmlind ser även ett ökat intresse bland yngre.

ANNONS

– Den här frågan har aktualiserats i samband med skatteändringarna för privat pensionssparande men jag tror också att fler arbetsgivare har blivit bättre på att framhäva tjänstepensionen som en förmån, säger hon.

Målet framöver är att nå ut till fler unga. Och att åldern har betydelse för synen på pension instämmer Niklas Kullberg, Helene Mohlin och Camilla Cedgard med.

– Jag har länge känt mig så ung att pensionen har verkat avlägsen, det har börjat förändras lite nu, säger den 48-åriga Camilla Cedgard.

Alla tre är positiva till att Göteborgs Stad erbjuder informationsmöten kring pension, men trots dagens samtal är det ingen av dem som planerar några förändringar i sin pensionshantering.

– Vem vet vad som händer om 10-15 år. Det är viktigt att kunna leva ett gott liv nu, konstaterar Helene Mohlin.

Så tycker svenskarna om pensionen

  1. Var fjärde oroar sig för hur ekonomin ska gå ihop när man blir pensionär.
  2. Mer än var tredje, 36 procent, tror att ett privat pensionssparande är den viktigaste faktorn för att få en hög pension. Något färre, 35 procent, tror att tjänstepension är viktigast.
  3. Mer än varannan, 52 procent, tycker att tjänstepensionen är en mycket viktig faktor när de byter jobb.
  4. Drygt fyra av tio, 42 procent, känner sig mycket eller ganska engagerade när de får årsbesked om sin framtida pension.
  5. 36 procent tror att de kommer att jobba efter 65 års ålder. Det är en ökning med 11 procentenheter jämfört med när samma fråga ställdes 2010.

Källa: Collectums pensionsbarometer från 2015

ANNONS