Göteborg halkar efter

ANNONS
|

Människor föds, flyttar, dör. Så ser situationen ut i alla städer. Men mellan Sveriges tre största städer skiljer sig befolkningstillväxten. Stockholms kommuns tillväxt är nästan dubbel så hög som Göteborgs. Även Malmö har högre siffror än Göteborg.

Enligt Ulrika Holmberg, föreståndare för centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet, har huvudstäder en fördel av att de ofta är högsäte för företagens huvudkontor. Att Malmö växer tror hon beror på närheten till Köpenhamn och att kommunen har arbetat för att göra staden mer attraktiv med shopping och kulturliv.

Det finns flera faktorer som gör en stad attraktiv. Ulrika Holmberg säger att det viktigaste är att det finns jobb och möjlighet till en fortsatt framtid inom det valda yrket. Där visar statistik från Statistisk årsbok för Sverige 2013 att Göteborg får mycket av sin sysselsättning från tillverkningsindustrin, medan i Stockholm jobbar nästan fem gånger så många inom finans- och försäkringssektorn som i Göteborg.

ANNONS

Efter arbete är boendekvalitet och att staden har ett rikt kulturliv viktiga faktorer när människor väljer bostadsort.

–Det grundläggande är att det finns arbete. I centrala Stockholm är det svårt med bostäder, men det finns ändå folk som vill bo där och som skaffar sig andrahands- och tredjehandskontrakt. Att man är beredd att bo spartanskt är ett tecken på att det finns något attraktivt i regionen, säger hon.

Att Göteborg har sämre befolkningstillväxt än både Stockholm och Malmö, tror kommunalrådet Anneli Hulthén beror på bostadsbrist och dåligt utbyggd infrastruktur.

–Den största anledningen till att vi vill ha det västsvenska paketet är just att vi ska kunna växa mer i framtiden. Får vi vår infrastruktur på plats så kommer vi att öka i tillväxt. Och med utbyggnaden av centrala Älvstaden, med 40000 nya bostäder och 30000 nya arbetsplatser i kärnan, kommer vi att öka i attraktivitet, säger Anneli Hulthén.

Johan Trouvé, vd för västsvenska handelskammaren, håller med om detta. Han ser med oro på att alla förändringar i infrastrukturen skapar protester och försenas. Han tror inte att folk ser den långsiktiga målbilden framför sig, de positiva effekter det västsvenska paketet skulle kunna få.

Men enligt Johan Trouvé ligger problematiken också i att politikerna inte lyckats skapa tillit till att de fattar de rätta besluten. Detta motsätter sig emellertid Anneli Hulthén:

ANNONS

–Det finns ett pedagogiskt problem i att förklara och motivera stora förändringar, kanske extra knivigt i infrastruktur som ju innebär förändringar i människors vardag.

Ulrika Holmberg, föreståndare för centrum för konsumtionsvetenskap vid Göteborgs universitet, anser att möjligheten till arbete är den faktor som avgör när människor­ flyttar till en stad. Johan Trouvé tror att om en stad befolkas av ett stort antal kompetenta människor, vill fler företag etablera sig där.

Anneli Hulthén är full av tillförsikt inför framtiden och tror att Göteborgsregionen kommer att fortsätta vara en arbetsmarknadsregion där människor kan få både jobb och bostad.

Anta att man löser problemen med infrastruktur och bostäder, vad gör man om människor ändå måste flytta härifrån för att det inte finns några företag som etablerar sig i arbetsmarknadsregionen?

–Det finns så vitt vi vet inga tecken på att företag inte skulle etablera sig i vår region, svarar Anneli Hulthén.

– Det senaste året har vi haft viktiga etableringar i form av Sykes och Geely/Volvos forskningsanläggning. Men om vi inte löser infrastrukturen kan det bli problematiskt. Det är ju främst för att det finns jobb som folk flyttar, bara bostäder räcker inte.

ANNONS