William Järdhage, 8, på besök hos farmor Lotta Järdhage som haft husvagn på Almön i 42 år. Han kan ligga i havet hur länge som helst. Cairnterriern Wilma vaktar från bryggan.
William Järdhage, 8, på besök hos farmor Lotta Järdhage som haft husvagn på Almön i 42 år. Han kan ligga i havet hur länge som helst. Cairnterriern Wilma vaktar från bryggan.

Gästerna återvänder till Almön år efter år

ANNONS
|

Det senaste året har varit oroligt för campingplatsens trognaste besökare. Tidigare ägare, som drivit campingen i 32 år, drog sig ur och det var länge ovisst om den skulle kunna drivas vidare.

Nu är hotet undanröjt. Mats Norlander, som bor i Skärhamn och har ”ett litet investmentbolag”, gick in som huvudägare och driver campingen vidare, tillsammans med fem markägare på Almön.

–Vi har just tecknat nytt arrendekontrakt på 20 år och har inga planer på att förändra inriktningen på verksamheten under den tiden, säger han.

–Det första året ska vi lära oss anläggningen och se till att allt fungerar som hittills. Därefter ska vi tillsammans med gästerna diskutera hur vi kan utveckla den. Vi vill öka serviceutbudet. Det finns exempelvis önskemål om större elkapacitet och kanske en längre säsong.

ANNONS

Verksamhetsansvarig på plats blir svägerskan Ingela Strand som just nu har fullt upp inför årets högsäsong; från midsommar till skolstart.

–Det ska bli spännande att jobba i en ny bransch. Här möter vi så många härliga och hjärtliga gäster och miljön är fantastisk, säger hon och sveper med blicken över villavagnar och husvagnar som står inbäddade i grönska.

Campingplatsen rymmer 500 platser och utgörs av kuperade gröna gräsmattor, höga skuggande björkar och tallar, klippor och hav på tre sidor.

Under en rundvandring i området stöter vi på Inge Larsson och Karin Jankus, särbopar från Göteborg. Inge har haft sin villavagn på Almöns camping i 13 år.

–Det är fantastiskt att vakna här en sommarmorgon och lyssna till fågelsången, säger han och Karin nickar.

–Redan när man kommer körande hit och får syn på bropelarna blir man alldeles euforisk, säger hon.

Karin som haft handelsträdgård och Inge som är pensionerad murare uppskattar att ha något att pyssla med. Den här dagen står Inge på en stege och bättrar på vagnens vita färg. Karin har plockat ängsblommorna som pryder uteplatsen.

–Vi är privilegierade som kan resa hit när vi vill. Vädret får styra. Ofta är vi här nästan jämt från det att de släpper på vattnet och elen i april, tills det stängs igen i månadsskiftet augusti-september. Om höstarna åker vi hit bara för att promenera, säger de.

ANNONS

Litet oroliga har de varit sedan campingens förra ägare drog sig ur. Många rykten har varit i svang – om nedläggning och stora byggnationsplaner.

Nu gör Mats Norlander slut på spekulationerna.

–Det finns byggplaner för framtiden, men de blir inte aktuella än på 20 år. Det kan handla om campingstugor på, i dag oanvänd, mark på Almön.

–Vi har bara för camparna goda intentioner och våra planer gäller i 20 år, slår han fast.

En av de många som blir lättade över beskedet är Lotta Järdhage från Göteborg. Familjen har haft husvagn på Almöns camping i 42 år.

Sonsonen William, 8, är på besök hos farmor den här dagen. Hans pappa har tillbringat alla barndomssomrar på Almöns camping. Nu är det William som får tjatas upp ur havet när han legat för länge i det 18-gradiga vattnet.

–Han kan vara i hur länge som helst, säger farmor Lotta som väntar på bryggan mitt i campingbyn där midsommardansen snart ska trådas på den gammaldags dansbanan under björkarna.

Den är inte stor och scenen ser lagom ut för en dragspelstrio, men 2 000 campare och närboende brukar fira traditionell midsommar på idylliska Almön.

Fakta: Almöns bad och camping

ANNONS

Lummig campingplats på Tjörn, strax efter Tjörnbron.

500 stora platser för villavagnar, husvagnar och tält.

Campingbas: Ingela Strand

8–10 säsongsanställda sköter park, städning, butik och reception.

Drivs av Norlander Almön AB.

Majoritetsägare: Mats Norlander.

Delägare: Fem markägare på Alm­ön.

Driver även närliggande Alm­öns badplats som är en av Tjörns största.

Årsomsättning: 6–7 miljoner kronor.

ANNONS