Fortsatt turbulens för Arctic Paper

ANNONS
|

Fjolåret var tufft för papperskoncernen med säte i Göteborg. Inte nog med att marknaden är pressad med låga priser, Arctic Paper har också skakats av interna problem. Under 2005 avgick två styrelser efter schismer med ägaren Thomas Onstad - kallad "Sveriges hemligaste miljardär".

Först försvann en långlivad styrelse med Vägverkets förre generaldirektör Per-Anders Örtendahl som ordförande. Och den nya styrelsen, med Svensk Energis vd Bo Källstrand som ordförande, blev bara kvar ett halvår innan det skar sig med ägaren.

Onstad gick i höstas själv in i ännu en ny styrelse, där förre koncernchefen Olle Grundberg blev ordförande. Strax efteråt fick vd Tor Löfqvist lämna sin post. I samma veva sa SEB upp sina 85 miljoner kronor i lån till koncernen.

ANNONS

Turbulensen har fortsatt. Vid årsskiftet tvangs Thomas Onstad via sitt ägarbolag gå i borgen för Arctic Papers lån hos Föreningssparbanken och Danske Bank. I praktiken innebär det att han garanterar halvmiljardlånen med sina skogsägor och sina aktier i Rottneros.

Enligt koncernens finansdirektör Håkan Johansson är borgensåtagandet en följd av lönsamhetsproblemen.

Finns det något samband med styrelsernas avgång?

- Det kan jag inte svara på. Vi har haft en öppen dialog med bankerna om turerna i fjol. Men det här har snarare med lönsamheten att göra.

När SEB sa upp sina lån fanns uppgifter i pressen att det berodde just på styrelsernas avhopp.

- Jag kände inte igen mig i det, säger Håkan Johansson.

Han hävdar att SEB:s motiv i stället var en vilja att antingen bli koncernens största bank eller inte vara med alls.

Håkan Johansson ska själv sluta om fyra månader.

- För min personliga utvecklings skull.

Han kan inte uppge vart han går, då det rör sig om ett börsnoterat företag.

Arctic Papers nye vd Lech Buzalski hoppas ha en ny finanschef på plats om ett halvår, men i övrigt har huvudkontoret bantats från 20 till 10 personer. Därvid har sju placerats ut på bruken - långt från Göteborg.

ANNONS

- Alla är kanske inte lyckliga med det, säger Buzalski.

Det svenska säljbolaget, som sitter på annan plats i Göteborg, ska fylla ut huvudkontorets tomma ytor. Det gör "några miljoner" om året i lägre kostnader.

Det blir även fortsatta neddragningar i produktionen. Det drabbar inte bara förlustbringande Håfreström utan samtliga tre bruk. I fjol försvann 80 jobb på de två svenska.

- Jag gör detta försiktigt och med stor respekt. Vi tittar kontinuerligt över hur mycket folk vi behöver. Då blir det inte så drastiskt för dem som måste hitta nytt jobb, säger Lech Buzalski.

Han jämför med finländska UPM Kymmene som nyligen aviserade att 3 000 jobb försvinner när ett tiotal pappersmaskiner stoppas.

- Det är bättre att göra sådant gradvis.

Ägaren Thomas Onstad

ANNONS