Det kan ta längre tid att sälja, men allt fler mäklare tror på en prisuppgång visar en undersökning.
Det kan ta längre tid att sälja, men allt fler mäklare tror på en prisuppgång visar en undersökning. Bild: Tomas Oneborg/SvD/TT

Fler mäklare spår prisuppgång

Andelen mäklare som tror på prisuppgång ökar – det nya amorteringskravet kan vara en faktor. Även bland hushållen ökar tron på prishöjning.

ANNONS
|

Valueguard och Fastighetsmäklarförbundet har tillfrågat 800 mäklare i landet om prisutvecklingen via en webbenkät sedan i januari. Den visar att knappt hälften, 44 procent, tror på stillastående priser den närmaste tremånadersperioden. En knapp tredjedel, 31 procent, tror i stället på en prisnedgång och en fjärdedel, 25 procent, tror på en uppgång.

– Det är alltså fler som tror på en nedgång än en uppgång. Men andelen som tror på prisuppgång har ökat, säger Carolina Stegman, vd för Fastighetsmäklarförbundet.

Det är sex procent fler av mäklarna som tror en prisuppgång nu jämfört med månaden innan.

– Och jämför vi med november är det en tydlig ökning. Då trodde bara tio procent på en prisuppgång.

ANNONS

Amorteringskrav påverkar

En faktor till att fler tror på en prisökning nu kan ha att göra med amorteringskravet som träder i kraft 1 mars.

– Att amorteringskravet träder ikraft inom kort påverkar också den ökande tron på prisuppgång bland mäklarna. Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden, känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman.

Hon konstaterar att läget varit mer turbulent i storstäderna Stockholm och Göteborg.

– Det har varit mer av bergochdalbana i storstäderna, säger hon.

Känner oro

När det gäller prisutvecklingen generellt ser hon inte att den sjunker.

– När jag talar med mäklare handlar det om att det tar längre tid att sälja bostäder, men inte att priserna sjunker.

Det allmänna läget på marknaden beskriver hon så här:

– Kunderna känner sig oroliga över yttre faktorer. Det handlar om de kommande amorteringsreglerna, om räntehöjningar och även om börsoron. Samtidigt råder det bostadsbrist i de flesta kommuner, det är hög sysselsättning och ränteläget är fortsatt bra.

På måndagen publicerades också SEB:s boprisindikator. Den visar att allt fler hushåll börjat tro på stigande priser. Det är fortfarande fler som tror på en minskning än en ökning – 41 procent jämfört med 34 procent – men det är nu allt fler som börjat tro på en ökning jämfört med tidigare mätningar. I Västra Götaland sjönk dock indikatorn svagt, till strax under noll – lite fler tror på en minskning än på en ökning av priserna.

ANNONS
ANNONS