Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Fler drabbas i Acme-härvan

Acme-härvan sväller, och nu drabbas även kunderna till inlåningsföretaget Farel Kapital. De vet inte vad som hänt med deras sparpengar.
Finansinspektionen gav i går Farel Kapital ett föreläggande att genast ta bort ordet bank i beskrivningen av sin affärsrörelse på företagets webbplats www.espar.se. Bolaget har inget tillstånd att bedriva bankrörelse.
Finansinspektionen har också observerat att Farel Kapital ingår i samma ägarstruktur som Acme, ett inlåningsföretag utan tillstånd som gick i konkurs förra veckan. Då förlorade närmare 120 sparare upp till 27 miljoner kronor, som GP berättat.
- Vi har precis i dagarna begärt att få information om vilka som äger Farel Kapital, med anledning av att de angivit att de ingår i samma ägarstruktur som Acme Associates. Eftersom vi i det ärendet inte kunde utreda hur ägarstrukturen såg ut har vi begärt att få reda på det av Farel Kapital, säger Åsa Arffman, enhetschef på Finansinspektionen.

Riskerar hela sitt kapital
Från inspektionen har man dock inte lyckats komma i kontakt med någon på Farel, eftersom ingen svarar på telefon. Inte heller företagets kunder har lyckats få kontakt. De har satt in sina pengar hos Farel på e-spar, under förhoppningen att få marknadens högsta ränta. För närvarande erbjuds 4,65 procent på hemsidan.
Konsumenternas bankbyrå har uppmärksammat problemet.
- Farel Kapital har internetprodukten e-spar. Där hänvisas till att man har tillstånd från Finansinspektionen, vilket man i och för sig har. Men pengarna omfattas inte av insättningsgarantin, vilket står på deras hemsida. Ett flertal konsumenter som placerat sina pengar i e-spar har kontaktat oss de senaste dagarna för de har inte kunnat komma i kontakt med företaget. Jag undrar om konsumenterna förstått att de riskerat hela sitt kapital? säger Annika Hernodh, vd på Konsumenternas bankbyrå.

Farel Kapital har tillstånd från finansinspektionen att ta emot inlåning från allmänheten. De får ta emot maximalt 50 000 kronor från enskilda personer, för företag saknas tak. Farel har också skyldighet att tala om att insättningen inte omfattas av insättningsgarantin.
GP har också försökt komma i kontakt med flera företrädare för Farel Kapital utan framgång. Hur många sparare som lånat ut pengar till e-spar är oklart.
Mest läst