Fler bränner tjänstepensionen direkt

Det har blivit vanligare att ta ut hela sin tjänstepension under de första åren som pensionär, enligt en rapport från forskningsstiftelsen SNS. Men har man förbrukat hela kakan på kort tid finns en risk för att man får det knapert under återstoden av livet.

ANNONS
|

Hög månadsutbetalning under kort tid eller lägre, fast under resten av livet? Att välja hur man vill ta ut sin tjänstepension är inte alldeles enkelt.

Det kan handla om betydande belopp. En tidigare privatanställd tjänsteman som tar ut sin tjänstepension på fem år kan efter den tiden få en inkomstminskning på hela 40 procent, enligt rapporten.

Kan vara lönsamt...

Mellan 2008 och 2013 steg andelen tidsbegränsade uttag för privatanställda tjänstemän från 19 till 30 procent. Bland privatanställda arbetare ökade andelen från 10 till 32 procent. Fem år är den vanligaste tidsbegränsningen.

- Det är ganska tydligt att folk som tar ut på kort tid tenderar att ha sämre hälsa. Och är det så att man inte förväntar sig att leva så länge så är det mer lönsamt att ta ut pensionen så snabbt som möjligt, säger Johannes Hagen, forskare vid nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet, som sammanställt rapporten.

ANNONS

- Frågar man folk varför de tar ut pensionen under en begränsad tid så är det vanligaste svaret att man vill konsumera nu och få högre livskvalitet de första åren som pensionär, säger Johannes Hagen.

- Men många vet inte riktigt vad de har valt och kan inte korrekt uppge vilken utbetalningstid de har. De finns också en del som ångrar att de valt en viss utbetalningstid.

... men innebär risk

Att inkomsterna minskar kan få konsekvenser.

- På lång sikt kan det leda till att man exempelvis måste söka bidrag, som bostadstillägg. Man kan också tänka sig att hälsan påverkas på sikt om man har lägre inkomst.

ANNONS

Vill det sig riktigt illa får man leva sina sista år som fattigpensionär.

- Å andra sidan kanske folk tar ut pengarna för att ge till sina barn eller placera själva och få bättre avkastning, så det är svårt att säga något om de långsiktiga konsekvenserna.

Johannes Hagens tips är att öka medvetenheten.

- Det viktigaste är att skaffa sig en samlad bild av pensionen och fundera på vilken inkomst man vill ha resten av livet, för det handlar ändå om ganska många år.

Studien omfattar omkring 370000 personer, tjänstemän och arbetare, som tagit ut sin tjänstepension från pensionsbolagen AMF eller Alecta, plus data från SCB.

Fakta: Pension från flera håll

Pensionen består av flera delar.

Allmän pension betalas ut av staten. Inkomstpension bygger på den inkomst man haft. En del av den allmänna pensionen utgörs av premiepension, där man själv kan välja fonder. Garantipension är ett grundskydd för den som haft liten eller ingen inkomst under livet.

Tjänstepension betalas av arbetsgivaren. Ungefär 90 procent av de som arbetar har tjänstepension. Hur tjänstepensionen ser ut i detalj beror på vilket avtal man har med arbetsgivaren.

Många sparar även privat till pensionen.

ANNONS