Finölen på frammarsch i Sverige

Svenskarna har blivit finsmakare. En av tio öl som köps på Systembolaget hör nu till premiumsegmentet. Och Göteborgsbryggerierna växer snabbast.

ANNONS
|

Förra året såldes 240 miljoner liter öl på Systembolaget. Den billigare ölen, som kallas "en stor stark" när den beställs på krogen, dominerar fortfarande – men den starka trenden med hantverksbryggda ipor och apor syns tydligt i statistiken. De senaste tre åren har Systembolagets försäljning av så kallad premiumöl, öl som kostar mer än 50 kronor per liter, mer än fördubblats. För första gången är nu en av tio sålda öl en finöl.

– Det följer samma utveckling som vi redan sett kring exempelvis vin och olivolja – människor är mer intresserade av smaker och vill också visa vem de är genom vad de köper, säger Mats Wahlström, vd på hantverksbryggeriet Poppels i Jonsered.

ANNONS

Göteborg – Sveriges ölhuvudstad

De har för andra året i rad tagit fram rapporten Hantverksöl i Sverige, baserad på siffror från Systembolaget. Där presenteras Göteborg som "Sveriges ölhuvudstad"

– Göteborg är den mest utvecklade ölmarknaden i Sverige just nu. Om du tittar på försäljningsstatistiken bara för Göteborg är betydligt mer än en av tio sålda öl en premiumöl. Det leder också till att det startats fler hantverksbryggerier här, säger Mats Wahlström.

LÄS MER: Världen nästa steg för Poppels

Klart störst bland mikrobryggerierna är fortfarande Oppigårds från Dalarna, som förra året sålde runt 1,7 miljoner liter öl. Tre av de fem aktörer som växte snabbast på marknaden hör dock hemma i Göteborg. Stigbergets Bryggeri ökar exempelvis försäljningen med 155 procent medan Göteborgs nya bryggeri och Poppels växer med 101, respektive 36 procent.

Slutet på bryggeriboomen?

– Vi har utvecklat ett ölkluster här, där vi bryggerier sporrar varandra att bli bättre. Vi träffas kontinuerligt, utbyter idéer och brygger öl åt varandra. Det har blivit till en slags kreativ boom bland hantverksbryggerier i Göteborg, säger Mats Wahlström.

De senaste åren har antalet mikrobryggerier exploderat i hela Sverige – i dag finns över 200 aktiva hantverksbryggerier på den svenska marknaden. Det är en rejäl ökning från de runt 70 som fanns för tre år sedan. Det genomsnittliga hantverksbryggeriet minskar dock i storlek och nu tror Mats Wahlström att bryggeriboomen börjar nå sitt slut.

ANNONS

LÄS MER: Sveriges bästa öl är från Göteborg

– Ökningen av antalet bryggerier mattades av under 2016. Det är svårare att etablera sig på marknaden nu samtidigt som färre klarar av att leva på att ha ett hantverksbryggeri. Den sammantagna bilden är att antalet nya bryggerier kommer minska något framöver, säger han.

ANNONS