Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Om Cookies

Kön till Syfestivalens första dag ringlade som en tätsydd raksöm.
Kön till Syfestivalens första dag ringlade som en tätsydd raksöm.

Festival för flitiga fingerfärdiga

Internet har gett handarbetet en renässans och det stickas, virkas och sys som aldrig förr. På nya Syfestivalen trängs entusiasterna bland garner, strass, mönster och virkkurser.

Kön till Syfestivalens första dag ringlade som en tätsydd raksöm utanför Svenska Mässan.
Syfestivalen som redan tidigare har dragit tusentals besökare till Stockholm, Malmö och Borås kommer nu till Göteborg. Efterlängtad av publikreaktionerna att döma bland alla färgglada tygbalar och garnnystan.
- Det är så roligt att sitta här med alla dessa kvinnor och virka, säger Agneta Andersson från Kungälv, som sitter på snabbkurs för att lära sig virka kärleksknutar runt ett stort bord.


Vid ett annat pågår Stickas snabbkurs i hur man stickar knapphål och magic loop och annat.
- Stickandet har tagit en otrolig fart de senaste tio, femton åren, mycket är tack vare internet där man kan dela kunskaper och tips. Men allra roligast är träffas och sitta och sticka tillsammans, säger Eva Siding, sekreterare i Sticka, Sveriges stickförening.


Det är första gången Numera Mässor i Malmö öppnar upp för Syfestivalen i Göteborg. I Stockholm drar mässan upp till 14 000 personer, då mässbesökare kommer flygande ända från Norrland.
- Vi har haft Syfestivalen i Borås tidigare, men vill nu testa Göteborg och hoppas på att komma upp i 7 000 besökare, säger projektledaren Ann-Sofi Ekenberg.
- Över 100 utställare är på plats. Stickning är fortfarande störst, men vi kan också se att brodyr är på väg tillbaka, och då talar vi inte korsstygnsblommor utan nya fräcka mönster. Vävning verkar också bli stort igen, säger Ann-Sofi Ekenberg, och konstaterar och att internet har varit rena renässansen för handarbete och slöjd.


Ute på Syfestivalen är det full fart bland symaskinsmontrarna. Ett par damer fördjupar sig i undertråden hos en overlockmaskin. Bredvid står symaskinernas Rolls Royce och broderar av sig själv.
- Det är en värsting – en sådan som man bara vill äga! säger mässbesökaren Ingela Palm, entusiastiskt.
Vad hon talar om är en Husqvarna Viking Epic, som kostar sisådär 78 000 kronor, som uppenbarligen är digital och kan brodera vilken bild som helst. Det är bara att trycka på On.
Hanna Vedin gillar att virka och kollar coolt runt bland montrarna.
- Jag är på spaning efter saker jag tror jag behöver, sånt man ställer in i garderoben och glömmer bort och hittar igen efter år, säger hon.

Fakta: Syfestivalen

  • Sveriges största mässa för sömnad, stickning, knyppling, quilt, virkning, vävning, broderi och smyckestillverkning.
  • Mässan har genomförts 35 gånger i Sverige sedan 2003.
  • Nu för första gången i Göteborg.
  • Pågår från den 26 till den 28 augusti på Svenska Mässan.
Mest läst