Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild.
Fed-chefen Janet Yellen. Arkivbild.

Fed lämnar räntan oförändrad

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) lämnar som väntat styrräntan oförändrad i intervallet 0,25–0,50 procent.

ANNONS
|

Dollarn stärktes direkt mot euron och den japanska yenen efter beskedet.

Fed menar att den amerikanska ekonomin har förbättrats och säger att en räntehöjning kan komma att ske senare under året. Beskedet att räntan lämnades oförändrad var väntat, eftersom det har funnits en oro för att en räntehöjning hade kunnat störa den sköra amerikanska tillväxten.

Enligt Fed har landets ekonomi sakta växt och fler jobb tillkom under juni månad. Banken tillade att hushållens konsumtion har ökat kraftigt.

Beslutsfattare inom Fed säger att de kommer fortsätta att granska inflationen noga, men är mindre oroade för en plötslig ekonomisk chock som kan skaka om den amerikanska ekonomin.

ANNONS

I december höjde Fed räntan för första gången på nästan tio år. Trots att jobbtillfällena ökade rejält förra månaden menade de flesta av Feds beslutsfattare att man bör vara försiktig med att höja räntorna tills dess att det görs konkreta framsteg i försöken att nå inflationsmålet på två procent.

Storbritanniens val att lämna EU har även haft mindre negativ inverkan på den amerikanska ekonomin än vad man tidigare har befarat.

ANNONS