Förundersökning inledd om Allra

ANNONS
|

Det är Ekobrottsmyndigheten (EBM) som inlett en förundersökning om grov trolöshet mot huvudman.

- Beslutet är baserat på anmälan från Deloitte, säger kammaråklagare Arne Fors.

Redan innan Pensionsmyndigheten polisanmälde Allra kom en anmälan från revisionsfirman Deloitte.

- Det är viktigt att polis och åklagare nu utreder om det här är brottsligt. Men vi kan konstatera att vi inte är ensamma om att reagera, säger Jimmy Larsson Hagberg, pressansvarig hos Pensionsmyndigheten.

ANNONS

Huvudägarna anmälda

Pensionsmyndigheten har alltså polisanmält fem personer. Två av dem är Allras huvudägare Alexander Ernstberger och David Persson. Det rör sig vidare om Evran Mersin, vd för Allras dotterbolag i Dubai, Olle Marcusson, vd för Allras fondbolag i Luxemburg, och juristen Kristian Wikberg.

Enligt Pensionsmyndigheten har personerna agerat på sätt som tyder på att man mest varit intresserade av att tjäna pengar till aktieägarna, inte att se till fondspararnas bästa.

Det myndigheten riktar in sig på är Allras omfattande transaktioner i derivatinstrument, och att hälften av aktieportföljen säkrats med hjälp av så kallade warranter. Det är enligt Pensionsmyndigheten en dyr och tveksam strategi.

"Smula chockartat"

Alexander Ernstberger, som är vd för Allra Sverige, säger sig vara överraskad av polisanmälan och Pensionsmyndighetens misstankar.

"Att det som började som en kritik mot Allras relativt sett låga avkastning nu utmynnat i att en myndighet polisanmält oss för påstådd brottslighet är naturligtvis en smula chockartat", skriver han i ett mejl till TT.

Han står fast vid att han och övriga ledningen är övertygade om att polisutredningen kommer att fria både bolaget och de enskilda personer som pekas ut.

På torsdag ska EBM:s utredningsgrupp hålla ett första möte om Allra.

TT

ANNONS

Fakta: Turerna i Allra

I februari stoppade Pensionsmyndigheten tills vidare alla nyplaceringar i Allras fonder på premiepensionens fondtorg. Orsaken var uppgifter om klagomål mot bolaget om aggressiv marknadsföring och påstridiga säljare.

Allras fyra fonder omfattade vid tidpunkten för stoppet 130000 sparare och fonderna hade cirka 19 miljarder kronor i förvaltat kapital.

I förra veckan meddelade Pensionsmyndigheten att man säger upp avtalet. Allra har överklagat uppsägningen. Pensionsmyndigheten har polisanmält Allra för trolöshet mot huvudman.

ANNONS