Att tala om vad som händer med pensionen när man dör behöver man göra löpande genom hela livet, är Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervalls råd.
Att tala om vad som händer med pensionen när man dör behöver man göra löpande genom hela livet, är Pensionsmyndighetens pensionsexpert Monica Zettervalls råd.

Få vet var pensionen tar vägen när de dör

Varannan svensk vet inte var deras insparade tjänstepension tar vägen när de dör, visar en ny undersökning. Om man inte gör ett aktivt val kan anhöriga gå miste om pengarna.

|

De flesta vill att deras anhöriga ska få ta del av det de tjänat in i tjänstepension när de dör, men få vet om det blir så. Det är också få som vet hur de gör valet.

Pensionsmyndigheten förvånas inte.

- Det är samma erfarenhet som jag har, säger myndighetens pensionsexpert Monica Zettervall.

- Man behöver ta en diskussion vid köksbordet om vad som händer när någon dör. Det är ett tråkigt samtal, men viktigt.

Betalas till spararna

56 procent av de tillfrågade vet inte vad som händer med tjänstepensionen när de dör, enligt undersökningen som kommunikationsbyrån Silentium gjort på uppdrag av pensionsbolaget SPP.

Om du inte gör något val kommer din tjänstepension att betalas ut till alla andra som sparar i samma bolag. Det kallas arvsvinst.

Alternativet är att teckna ett återbetalningsskydd hos bolaget som hanterar din tjänstepension.

- Då är det så att om du dör så betalas pengarna ut till din familj. I första hand till din make, maka eller registrerade partner och i andra hand till dina barn, säger Monica Zettervall.

"Prata om det"

Om du tecknar ett sådant skydd så kommer din pension dock att bli lägre, för vissa mycket lägre, och arvsvinsten uteblir.

- Så man ska inte ha det i onödan. Lever man med någon som tjänar mindre eller har småbarn kan det vara jättebra att ha. Är det du själv som har låga inkomster så kan det vara bättre att vara utan återbetalningsskydd, säger Monica Zettervall.

Pensionsexperten uppmanar alla att sätta sig ner och få en samlad bild – vilka skydd gäller i övrigt och var tar pengarna vägen?

- Man behöver prata om det löpande genom hela livet. När man gifter sig, skiljer sig, skaffar barn eller bostad. Det behövs framför allt i de stora situationerna.

TT

Fakta: Så bra koll har svenskarna

822 svenskar i åldrarna 18–55 fick svara på frågor om sin pension. Undersökningen utfördes av kommunikationsbyrån Silentium på uppdrag av pensionsbolaget SPP.

Vet du vad som händer med din pension om du avlider?

Ja 44 procent

Nej 40

Vet ej 16

Vilket av nedanstående alternativ skulle du välja?

Att mina anhöriga får pengar från min tjänstepension om jag avlider, vilket också innebär att jag får en något lägre pension 53 procent

Att mina anhöriga inte får pengar från min tjänstepension om jag avlider, vilket också innebär att jag får en något högre pension 31

Vet ej 16

Källa: SPP/Silentium

Fakta: De alternativen har du

Återbetalningsskydd

Gäller tjänstepensionen, som din arbetsgivare kan betala in. Kan tecknas hos ditt tjänstepensionsbolag när som helst i livet. Då får din make, maka, partner eller sambo din intjänade tjänstepension och i nästa led dina barn. Pensionen blir dock lägre och du får inte ta del av arvsvinster.

Familjeskydd

Fungerar som en försäkring i det fall du dör innan du gått i pension. Du betalar löpande ett visst belopp för att dina anhöriga ska få ersättning resten av livet. Kan bara tecknas om du jobbar i privat sektor och gäller så länge en arbetsgivare betalar in till din tjänstepension.

Efterlevandeskydd

Gäller premiepensionen, som är en del av den allmänna pensionen. Det kan bara tecknas när du har ansökt om att börja ta ut premiepension. Pensionen blir dock lägre, hur mycket lägre beror på hur gammal du eller din partner är. Även arvsvinsterna blir lägre för din del.

Arvsvinst

Om du inte tecknar något av skydden ovan kommer ditt pensionskapital betalas ut till andra pensionssparare – och deras till dig. Sparad tjänstepension betalas ut till sparare som tillhör samma pensionsbolag. Sparad allmän pension betalas ut till sparare i det allmänna systemet.

Källa: Pensionsmyndigheten