Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.
Amanda Lundeteg, vd för stiftelsen Allbright. Arkivbild.

Få kvinnor i toppen i Tyskland

Tyskland är sämre än Sverige när det kommer till jämställdhet i börsbolagens ledningar och styrelser. Endast 6,5 procent av toppcheferna är kvinnor, visar en första rapport från Allbrights systerstiftelse i Tyskland.

ANNONS
|

I de 160 undersökta börsbolagen består ledningarna av 631 män och 44 kvinnor. Endast ett bolag har en kvinnlig vd, och hon delar posten med en man. I Sverige är andelen kvinnor i bolagsledningarna 20 procent.

"Rapporten är en förvånansvärt dyster läsning. Att det tyska näringslivet är dåligt på jämställdhet är ingen nyhet men att det är så mycket sämre än det svenska överraskar", skriver Amanda Lundeteg, vd på svenska Allbright, i en kommentar.

Tysklands kvoteringslag som gäller från i år ställer krav på minst 30 procent kvinnor i styrelserna. Det klarar de 30 största börsbolagen precis i genomsnitt. Därmed ligger de något under genomsnittet i Sverige. Men tittar man förbi jättarna, och utvidgar gruppen till 160 börsbolag, sjunker andelen kvinnor till knappt 26 procent.

ANNONS

Kvoteringslagen tvingar också bolagen att redogöra för sina målsättningar med jämställdhetsarbetet, och hur många kvinnor de ska ha i ledningen 2017. 110 av 160 bolag har svarat noll.

ANNONS