Färre unga i skuldfällan

ANNONS
|

Kronofogden drev i fjol in 9,5 miljarder kronor – det högsta beloppet hittills.

Antalet barn i familjer som vräktes från sina hem under året ökade marginellt till 632 barn. Och det var färre än vad Kronofogden befarat i lågkonjunkturens spår.

Sedan 2008, när Kronofogden började särskilja just barnen i familjer som vräkts, har antalet minskat med 12 procent. Det framgår av Kronofogdens årsredovisning.

Kronofogden har också börjat ringa upp personer som fått sin första obetalda skuld inlämnad för indrivning. Kronofogden ger råd hur de ska klara av sin skuld. Enligt Kronofogdens erfarenheter blir många handlingsförlamade när de hamnat i skuld.

ANNONS

–Man vet att man borde ringa, men gör det inte. Därför ringer vi upp och vi gör det snabbt så att om man betalar hamnar man inte i andra register och hos oss blir skulden sekretessbelagd, säger rikskronofogden Eva Liedström Adler.

Får kontakt

Och får man hjälp och råd i tid klarar fler av att betala betala tillbaka. Av de personer som kontaktades av Kronofogden betalade drygt 80 procent sin skuld direkt mot 65 procent av dem som inte kontaktades.

–En obetald skuld kan ju hända alla, man bli sjuk eller är bortrest. Att vi ringer upp har fått en väldigt positiv effekt. Och när man väl haft en kontakt med oss är barriären borta. För den första ryggmärgskänslan hos många är nidbilden av Kronofogden som den som kommer hem till folk och tar deras TV-apparater.

Barnskulder borta

Till de positiva händelserna som Kronofogden noterat under 2010 hör också att andelen unga med obetalda sms-lån har minskat kraftigt. Även obetalda mobiltelefonskulder har minskat. Och företeelsen med barn som skuldsatts för att föräldrarna inte betalat till exempel läkarräkningen är borta.

–Det är ett misslyckande om barn och unga hamnar i våra register. Det ger också konstiga signaler om hur samhället fungerar om man som 18-åring får veta att man är skyldig för ett läkarbesök man gjorde som 11-åring, säger Liedström Adler.

ANNONS

/TT

ANNONS