Olaglig handel med designkopior

ANNONS
|

Svenskgrundade Designers Revolt sålde kopior av ett hundratal populära och exklusiva designklassiker som nu finns i många svenska hem.

Bolaget registrerades i Storbritannien där andra upphovsregler gäller. Men då möbelkopiorna främst har marknadsförts och sålts till kunder i Sverige är verksamheten olaglig enligt det svenska regelverket, slår domstolen fast.

"Saknar motstycke"

Grundaren till Designers Revolt är entreprenören Lennart Nyberg som blev mångmiljonär när han sålde sitt bläckpatronsföretag Ink Club. Han och en av bolagets anställda döms till fängelse i ett och ett halvt år för brott mot upphovsrättslagen och varumärkesintrång. Ytterligare två personer får villkorlig dom med dagsböter.

ANNONS

Skadestånd på cirka 27 miljoner kronor ska betalas till företagen som har rättigheterna till originalen och bolaget och grundaren ska tillsammans betala totalt 22 miljoner kronor till staten.

Enligt domstolen handlar det om en "mycket omfattande" brottslighet som har varit systematisk och väl organiserad.

Nekar till brott

Sara Lindbäck på Rättighetsalliansen, som har företrätt ett antal av rättighetsinnehavarna, tycker att domen är glädjande, även om skadeståndbeloppet inte blev lika högt som man hade yrkat på.

- Ersättningen är mycket hög men vi anser att rättighetshavarna borde kompenseras fullt ut, säger hon.

Lennart Nyberg hälsar via sin advokat Hans Strandberg att han inte vill kommentera domen i nuläget, men avser att överklaga.

- De var en överraskning både för mig och för honom som utgick från att domstolen skulle ta till sig förklaringen att han agerat utifrån det han trodde var rätt, säger Hans Strandberg.

ANNONS

Olagligt att sälja

Det finns flera aspekter i domen som berör konsumenter. Bland annat har produkterna saknat riktiga säkerhetscertifieringar.

För privatpersoner är det inte brottsligt att köpa en kopia av ett upphovsskyddat verk. Att framställa, tillhandahålla och sprida kopior är däremot olagligt, enligt Christian Nilsson, jurist på PRV.

Därför är det inte heller ok för en privatperson att sälja vidare en olaglig kopia.

- De här möblerna sattes på marknaden utan rättighetsinnehavarnas samtycke och då kan rättighetsinnehavarna fortfarande hävda sin rätt, säger Christian Nilsson, som dock bedömer risken att straffas som liten.

- Vad som är särskilt tydligt med det här rättsfallet är vikten av att komma åt de storskaliga upphovsrättsintrången.

Fakta: Bakgrund

Designers Revolt grundades 2010 av den svenska entreprenören Lennart Nyberg och bolaget registrerades på brittiska Isle of Man.

Storbritannien har ett undantag jämfört med övriga EU som innebär att upphovsrätten för bruksdesign endast gäller i 25 år. Det är den regeln som företaget har hänvisat till för att motivera sin verksamhet. I Sverige gäller upphovsrätten i 70 år efter formgivarens död.

Designers Revolt har sålt billigare kopior av inredningsklassiker, främst möbler och lampor, av formgivare som Arne Jacobsen, Charles och Ray Eames och Verner Panton.

Då företaget har haft lager och distribution i Sverige stämdes bolaget av åklagare och en grupp av rättighetsinnehavare på närmare 100 miljoner kronor.

ANNONS