En kvinna blir serverad av en "sake-sommelier" på en japansk restaurang i Austin, Texas, USA. Arkivbild.
En kvinna blir serverad av en "sake-sommelier" på en japansk restaurang i Austin, Texas, USA. Arkivbild.

Exportlyft för ratat risvin

ANNONS
|

Allt fler japaner rynkar på näsan åt den traditionella alkoholdrycken sake, som bryggs på ris. Men samtidigt som den inhemska marknaden krymper så växer efterfrågan från utlandet, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Under det senaste decenniet har sakeexporten fördubblats i volym till drygt 18 miljoner liter per år, enligt siffror från Japans regering. Den största exportmarknaden är USA.

En bedömare som AFP talat med säger att huvudförklaringen till exportlyftet är att det japanska köket blir allt mer populärt ute i världen: I juli 2015 fanns det cirka 89000 japanska restauranger utanför landet, jämfört med 55000 bara två år tidigare, enligt regeringens statistik.

ANNONS

ANNONS