EU-varning för svensk obalans

EU-kommissionen oroas fortsatt över svenskarnas skuldsättning i årets genomgång av medlemsländernas ekonomier. Nu varnas även för att problemen kan få konsekvenser för övriga länder i Norden.

ANNONS
|

"Sverige utmanas av betydande obalanser i form av hög privat skuldsättning och övervärderade och fortsatt växande huspriser", heter det i årets rapport från EU-kommissionen.

Så har det också låtit de sex senaste åren, ända sedan systemet med att granska så kallade "makroekonomiska obalanser" infördes.

Nytt för i år är dock att det även varnas för en spridningseffekt.

"Om detta korrigeras på ett oordnat sätt kan också finanssektorn drabbas då bankerna har en växande exponering mot bolån. I så fall finns risk för spridning till grannländerna eftersom svenska bankgrupper är systemviktiga i den nordisk-baltiska regionen", skriver EU-kommissionen.

ANNONS

"Inte tillräckligt"

EU-kommissionen konstaterar att svenska myndigheter är väl medvetna om läget och att åtgärder gjorts för att öka bostadsbyggandet och tvinga ned bostadslånen.

"Införda åtgärder har dock än så länge inte varit tillräckliga" heter det i rapporten.

Sverige klassas tillsammans med Tyskland, Irland, Spanien, Nederländerna och Slovenien i en mittenkategori av länder med olika mindre obalanser. I kategorin "allvarliga obalanser" hamnar Bulgarien, Frankrike, Kroatien, Italien, Portugal och Cypern medan övriga länder helt får tummen upp – förutom Grekland, vars krisläge placerat landet i en särskild kategori av ständigt granskade.

Förslag i maj

EU-kommissionens rapporter innebär inga krav på åtgärder från medlemsländerna, men kommer i maj att resultera i specifika rekommendationer kring vad som borde göras.

Totalt sett för hela EU pekar onsdagens vinterrapport på lägre arbetslöshet och minskande skulder och underskott i bytesbalansen – även om kommissionen varnar för att mer behövs.

"Utmaningarna kan bara kommas förbi om de hanteras med beslutsamhet av såväl nuvarande som kommande regeringar", säger finanskommissionären Pierre Moscovici i ett uttalande.

Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: EU:s ekonomiska rekommendationer

EU-kommissionen ger årligen i maj så kallade "landsspecifika rekommendationer" till samtliga medlemsstater, förutom de som redan är föremål för särskilda krisprogram – för närvarande endast Grekland.

Rekommendationerna utarbetas efter samtal med medlemsländerna och kommer i juni att gås igenom av såväl ländernas finansministrar som av stats- och regeringscheferna.

Därefter är det upp till länderna själva när – och om – de vill genomföra det som föreslås.

ANNONS