EU tynger kinesiskt stål med tullar

ANNONS
|

"Vi fortsätter att agera, när det är nödvändigt, mot orättvisa handelsvillkor i stålsektorn, och emot utländsk dumpning", skriver handelskommissionären Cecilia Malmström i ett uttalande.

EU-kommissionen har å de 28 medlemsstaternas vägnar genomfört en granskning och funnit att ett antal kinesiska företag har gynnats av fördelaktig utlåning från statsägda banker, skattelättnader, bidrag samt rättigheter till att använda vissa markområden.

Det aktuella stålet används bland annat till skeppsbyggnation, gastuber samt gas- och oljeledningar.

Malmström fortsätter med förhoppningen att en global diskussion om överutbudet av stål slutligen ska övertyga Peking om att upphöra med det orättvisa gynnandet av egna företag och i stället bidra till en sund konkurrens.

ANNONS

Det kinesiska handelsdepartementet ifrågasätter beslutet "starkt". Departementet säger vidare att det ska ta alla nödvändiga steg för att skydda kinesiska företags intressen, och att kommissionen bortser från att den kinesiska stålexporten till Europa minskade i fjol.

TT-Reuters

Fakta: Tullar mot kinesiska företag

Bland de kinesiska företag som EU-kommissionen nu siktar på finns Hesteel Group, som beläggs med tullar på 18.1 procent, Benxi Group (28.1 procent) samt Jiangsu Shagang (35.9 procent).

Tullarna träder i kraft på lördagen och är tillämpliga i fem år.

Källa: Reuters

ANNONS