EU:s Kanada-avtal på väg i mål

EU-parlamentet säger ja till Ceta och bäddar för att frihandelsavtalet med Kanada kan träda i kraft redan om några veckor.

ANNONS
|

Med 408 röster mot 254 sade EU-parlamentet ja till Ceta vid sin sittning i Strasbourg på onsdagen. Och EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström kunde dra en suck av lättnad.

- Det har varit en lång resa. Nu kommer kanadensarna att rösta inom några veckor och sedan hoppas vi att det kan träda i kraft inom kort. Vi kommer att få se att det verkligen ger fördelar och att den oro som folk känt inte är befogad, säger Malmström på telefon till TT efter klartecknet.

ANNONS

Även handelsminister Ann Linde (S) är "jätteglad" och hoppas på nya svenska jobb.

- Jag tycker man måste ta tillbaka det här till vad det handlar om, nämligen svensk konkurrenskraft och ekonomi, säger Linde och talar varmt om exempelvis framtiden för jämtländska strumptillverkare med kanadensisk marknad.

- Nu blir helt plötsligt deras produkter 18 procent billigare i ett slag när tullarna försvinner.

Striden om Ceta har varit lång och tuff. EU-parlamentets vänster- och miljöpartister säger fortsatt nej, liksom ultranationalisterna. Cecilia Malmström hoppas dock att känslorna kan "lugna ner sig" och att resultaten får visa vad Ceta är värt.

- Protektionism och att man sluter sig är inte lösningen, anser handelskommissionären i Strasbourg.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

Fakta: Ceta

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

Efter att ha godkänts av EU:s medlemsländer undertecknades avtalet högtidligt av Kanada och EU:s högsta ledning i Bryssel i november.

Sedan EU-parlamentet sagt ja krävs nu även att Kanadas parlament gör detsamma för att avtalet ska kunna träda i kraft provisoriskt, troligen i början av mars. Tills vidare kommer dock exempelvis inte det nya systemet med skiljedomstolar, ICS, att ingå i avtalet.

I efterhand krävs sedan att avtalet slutgiltigt ratificeras av drygt 40 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

ANNONS