EU närmar sig Kanada-avtal

Samtidigt som Donald Trump ifrågasätter internationella handelsavtal tar EU ännu ett steg mot att slutligt införa sitt Kanada-avtal.

ANNONS
|

EU-parlamentets utskott för internationell handel har nu gett sitt klartecken till det så kallade Ceta-avtalet med siffrorna 25–15.

Det bäddar för en avslutande omröstning i hela parlamentet om några veckor.

- I dessa tider med så mycket protektionistisk oro i världen så vore det ju oerhört bra om vi nu ratificerar detta, säger svenske ledamoten Christofer Fjellner (M).

ANNONS

Utskottsbeslutet kommer mindre än ett dygn efter att president Trump i USA beslutat gå åt helt andra hållet i handelspolitiken, stoppa stillahavsavtalet TPP och förhandla om det nordamerikanska Nafta.

Fjellner hoppas att det ska få tidigare handelsmotståndare i EU att tänka om.

- Det verkar som om fler förstår stundens allvar när det gäller handelspolitik generellt. Vi har inte råd och det är inte tid att leka protektionist.

EU-parlamentskollegan Malin Björk (V) är desto mer kritisk.

"Att Ceta hafsas igenom på det här sättet är ett allvarligt demokratiproblem", säger Björk i ett uttalande.

EU:s medlemsländer har redan gett tummen upp till avtalet, som kommer att provisoriskt träda i kraft när – och om – hela EU-parlamentet säger ja i mitten av februari.

Fakta: Ceta-avtalet

EU och Kanada blev redan hösten 2014 klara med förhandlingar om frihandelsavtalet Ceta (Comprehensive Economic and Trade Agreement). Den juridiska genomgången av texten har dock gjort att slutgodkännandet har dragit ut på tiden.

Tanken är att avtalet provisoriskt ska kunna träda i kraft så fort som EU-parlamentet sagt ja, vilket väntas ske i februari. I efterhand krävs även att avtalet slutgiltigt ratificeras av totalt 38 nationella och regionala parlament i EU.

Ceta-anhängarna hoppas att avtalet ska öka den ömsesidiga handeln med 20 procent och stärka EU:s ekonomi med 12 miljarder euro om året.

ANNONS