EU-mötet sänkte fredagshandeln

Folktomt och hög polisnärvaro. Så kan man sammanfatta Nordstan vid lunchtid på fredagen. – Vi har haft 50 procent mindre kunder, säger Rosie Häikiö, butikssäljare på Akademibokhandeln i Nordstan.

ANNONS
|

Att det skulle röra sig mindre folk i centrala Göteborg under fredagen var väntat bland stadens butiker.

Enligt Innerstaden Göteborg, som ägs av Köpmannaförbundet och Fastighetsägarna GFR, gick flödet av människor ned redan på torsdagen, med anledning av EU-toppmötet.

Monica Kvarnström, butikssäljare på Akademibokhandeln, tycker att stämningen var avvaktande bland kunder under fredagen.

– På torsdagen var försäljningen nästan som en vanlig torsdag. I dag har det dock varit kunder som tycker att stämningen är lite konstig på stan, precis som om det har hänt något allvarligt.

Färre lunchgäster

Även restaurangen John Scott's Palace i Brunnsparken märkte av färre kunder under fredagen.

ANNONS

– Jag skulle säga att vi har nästan hälften så många lunchgäster i dag. Andra fredagar händer det att vi har kö utanför entrén, säger Moa Emanuelsson, restaurangansvarig.

Med anledning av den försämrade framkomligheten i trafiken valde flera skolor att ha stängt på fredagen.

Skolor gav eleverna ledigt

Anna Lipatnikova, 16, går på Mikael Elias Gymnasium, en av skolorna som gav eleverna ledigt.

– Vi är ute på en shoppingrunda och vi ska senare ta en fika. Det är bra med lite ledigt, då kan man plugga ikapp.

Det syntes flera poliser och polisbilar i närheten av Brunnsparken på fredagen. Enligt Leif Wetterskog, sektorschef inom polisen, bidrog den höga polisnärvaron till att antalet stölder gick ner.

– Det har varit väldigt få ingripande hittills. Vi har också varit i kontakt med Köpmannaföreningen som säger att det varit få butikstölder. Vår närvaro gör att stöldbenägna individer håller sig borta.

Under eftermiddagen skulle polisen ha fokus på att nätverket Det alternativa EU-toppmötet kunde genomföra sin planerade manifestation på Gustaf Adolfs Torg.

– Vi har några tillståndsgivna allmänna sammankomster, och de ska vi se till att de får genomföra i god anda, säger Leif Wetterskog.

"Det var värre 2001"

Jan Svensson och Barbro Svensson var under fredagen ute och promenerade.

ANNONS

– Jag märker ingen direkt skillnad i centrala stan, mer än att jag ser fler poliser. På Korsvägen var det dock mindre trafik. 2001 var vi också ute och promenerade, och då var det inte lika roligt, säger Jan Svensson.

ANNONS