EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.
EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström. Arkivbild.

EU-länder enas om handelshinder

Nya sätt att räkna på ska göra det möjligt för EU att fortsatt kunna ha höga skyddstullar mot Kina. EU-kommissionens förslag på ny antidumpningsmetod är nu på väg att godkännas av medlemsländerna.

ANNONS
|

- Vi måste göra vissa ändringar i vår metodologi för hur vi hanterar dumpning, när det finns överkapacitet, eller när länder bryter mot internationella regler. Då har vi förändrat det här systemet och gör det mer landsneutralt, säger EU:s handelskommissionär Cecilia Malmström på väg in till handelsministermötet i Bryssel.

- Nu hanterar vi alla länder på ett ickediskriminerande sätt och därigenom uppfyller vi de åtaganden vi har i WTO, men tror ändå att vi har kraftiga verktyg att kunna hantera till exempel Kina, säger Malmström som lade fram sitt föreslagna nya system i november.

ANNONS

Linde nöjd

Sveriges handelsminister Ann Linde (S) är nöjd med den kompromiss som har förhandlats fram under våren.

- Det är ingen hemlighet att vi egentligen inte tycker om den typen av skyddsåtgärder, skyddstullar och så vidare, för i slutändan är det konsumenterna som får betala, konstaterar visserligen Linde.

- Så vi försöker få de åtgärderna så små som möjligt, andra försöker få dem så stora som möjligt. Men jag tycker att den kompromiss vi har nu – den kan vi leva med, säger handelsministern.

Parallellt med EU-länderna bereds frågan även i EU-parlamentet, som i sommar väntas bli klar med sin syn på saken. Därefter kan en slutlig kompromiss arbetas fram.

Fler handelsavtal

I sommar hoppas Cecilia Malmström även få klartecken för förhandlingar om ett moderniserat handelsavtal med Chile och nya avtal med Australien och Nya Zeeland.

- Jag hoppas att vi kan börja förhandla med alla de tre länderna i höst. Vi hoppas att ett sådant beslut kan fattas i kommissionen för Chile i maj och för Australien och Nya Zeeland i juni, säger handelskommissionären.

ANNONS
Bryssel, TT:s korrespondent

ANNONS