EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.
EU:s konkurrenskommissionär Margrethe Vestager.

Mobiljätte får bita i sura äpplet

EU tar strid med såväl Apple som Irland och USA när man kräver mobiljätten på motsvarande 123 miljarder svenska kronor i obetalda skatter. Alla ska betala skatt, fastslår konkurrenskommissionären Margrethe Vestager.

ANNONS
|

Lugnt och bestämt lägger hon fram sin sak på en presskonferens i Bryssel på tisdagen.

- Två skattebeslut som Irland tagit har på konstgjort sätt minskat Apples skattebörda i mer än två decennier, i brott mot EU:s statsstödsregler. Apple måste nu betala tillbaka fördelarna – motsvarande upp till 13 miljarder euro, plus ränta, säger Vestager.

- Det här beslutet sänder en tydlig signal: medlemsländer kan inte ge orättvisa skattefördelar till utvalda företag, oavsett om de är europeiska eller utländska, stora eller små eller delar av en grupp eller inte.

ANNONS

Irland överklagar

EU-kommissionen har i tre års tid granskat de skatteupplägg som rått för två Applebolag i Irland sedan början av 1990-talet. Enligt kommissionen har bolaget lyckats pressa sina skatter ända ned till 0,005 procent år 2014.

- Det motsvarar bara 50 euro i skatt per miljon euro i vinst, säger Vestager.

Irlands regering – som nu förväntas kräva in pengarna från Apple – reagerar dock inte med glädje. Finansminister Michael Noonan tänker slåss för sin rätt att bestämma över det egna skattesystemet.

"Beslutet ger mig ingen annan utväg än att be om regeringens tillstånd att överklaga. Det är nödvändigt för att försvara integriteten i vårt skattesystem", säger han i ett uttalande enligt Reuters.

"Alla ska betala"

Även Apple kommer att överklaga samtidigt som USA:s finansdepartement beklagar EU-beslutet och varnar för att det kommer att "underminera utländska investeringar och företagsklimatet".

Margrethe Vestager tycker dock att det finns alla möjliga andra skäl att investera i EU än låga skattesatser. Och hon gläds över vad hon kallar en ny "dagordning" i världen för att bekämpa skattesmitning.

ANNONS

- Det finns en villighet att säga: Det är inte bara några företag som ska betala skatt. Det är alla, säger Vestager i Bryssel.

Sedan tidigare har även internationella jättar som Starbucks, Fiat och Amazon fastnat i EU:s skattenät, ärenden som rullar i domstolarna. I somras kom EU-länderna ett steg närmare i att enas om ett direktiv som ska försvåra för storföretag att ägna sig åt internationell skatteflykt.

- Internationellt har det blivit ett uppvaknande mot skatteflykt, säger Tomas Algotsson, chef för Skatteverkets rättsavdelning.

Egentligen handlar det i Apples fall om otillåtet statsstöd mer än dribblande med skatteregler. Algotsson tror att skattedomarna mot trixande storföretag kommer att öka i omfattning i takt med att länderna börjar dela med sig av information i större utsträckning.

Fakta: Apples vinst 450 miljarder

Under 2015 gjorde Apple en vinst på hisnande 53,4 miljarder dollar, motsvarande cirka 450 miljarder kronor. Försäljningen landade på 233,7 miljarder dollar eller nästan 2000 miljarder kronor.

Den effektiva skattesatsen uppgick i fjol till 26,4 procent, betydligt lägre än den amerikanska federala bolagsskatten på 35 procent, vilket bolaget i årsredovisningen förklarar med att betydande vinster i utlandet, främst Irland, inte plockas hem till USA.

Källa: Apple

ANNONS