Före detta Ericssonanställda kan få hjälp från EU-håll. Arkivbild.
Före detta Ericssonanställda kan få hjälp från EU-håll. Arkivbild.

EU-stöd väntas till Ericssonuppsagda

EU-parlamentet väntas nästa vecka bevilja nästan 40 miljoner kronor i stöd till insatser för att hjälpa uppsagda från Ericsson, rapporterar Dagens industri. Men det gäller bara personer som sades upp i fjol.

ANNONS
|

Pengarna kommer från EU:s globaliseringsfond (EGF) och förutsätter att svenska staten skjuter till 40 procent av kostnaderna för de insatser som finansieras inom ramen för projektet.

Redan tjuvstartat

Arbetsförmedlingen har med pengar från regeringen redan tjuvstartat. Ett hundratal ekonomiska beslut inom ramen för projektet är fattade hittills, enligt Matz Wahlin, projektledare på Arbetsförmedlingen.

- Det finns redan personer som är ute i insatser. Vi har bedrivit verksamhet i projektet sedan i mars, säger Wahlin.

ANNONS

EGF-medverkan öppnar för extraordinära insatser utöver det som normalt erbjuds av Arbetsförmedlingen. Det handlar exempelvis om att snabbt få fram komvux- och yrkesutbildningar eller aktivitetsstöd i nivå med a-kassa under högskolestudier under projektperioden 2016–2018.

- Man kan gå in i ett tidigare skede och med andra insatser, säger Wahlin.

Krävs nytt initiativ

EU-parlamentet skulle enligt de första indikationerna redan ha fattat beslut om Ericsson-projektet i slutet av augusti. Men ärendet har dragit ut på tiden under behandlingen inom EU-kommissionen.

Wahlin räknar dock kallt med EGF-pengarna. Av de cirka 300 ansökningar om EGF-projekt från olika EU-länder som sedan 2007 har behandlas i EU-parlamentet är det bara ett projekt som inte har fått grönt ljus.

De 40 miljonerna hjälper dock inte de tusentals Ericssonanställda som enligt medieuppgifter riskerar att sägas upp av Ericsson i framtiden i ännu ej offentliggjorda nedskärningsplaner.

För liknande stöd till dem krävs ett nytt initiativ från Arbetsmarknadsdepartementets sida.

- Vi gör ju det här på uppdrag i så fall, säger Wahlin.

ANNONS

Fakta: Astra Zeneca, Saab och Volvo har också fått stöd

Regeringen gav i mars 2015 i uppdrag till Arbetsförmedlingen att göra en ansökan till EU:s globaliseringsfond (EGF) för att få stöd till insatser till uppsagda från Ericsson under 2015.

Målgruppen för projektet är cirka 1300 personer, varav merparten är tjänstemän som sagts upp från Ericssons huvudkontor i Kista. Men bland dem finns även anställda som sagts upp från produktionen i Katrineholm, Kumla och Borås.

I Sverige har EGF-pengar bland annat gått till projekt för uppsagda från Astra Zeneca, Saab och Volvo Cars. En ansökan för anställda på Volvo Lastvagnar är också på väg genom systemet.

Källa: Arbetsförmedlingen

ANNONS