Ericssons vd lämnar sin post

Ericssons vd Hans Vestberg lämnar sin post med omedelbar verkan meddelar företaget i ett pressmeddelande. Enligt SvD går han dock inte lottlös ur affären - avgångsvederlaget och lönen under uppsägningstiden uppgår till över 28 miljoner kronor.

ANNONS
|

Vice vd Jan Frykhammar tar tills vidare överrollen som vd efter Hans Vestberg som lämnat sin tjänst med omedelbar verkan.

Enligt Dagens Industri har Vestberg fått sparken och han får enligt SvD 28 miljoner kronor i fallskärm.

SvD skriver vidare att Hans Vestberg sedan 2010 kostat Ericsson 265 miljoner kronor. Aktien har det senaste året störtdykt med 25procent men repade sig något och steg med fem procent efter beskedet om Vestbergs avgång.

Trots att Hans Vestberg lämnar sin post och alla sina uppdrag kommer han tills vidare att finnas kvar till Ericssonsförfogande som ett stöd - för det får han sju miljoner kronor samt avgåndsvederlag om 21 miljoner kronor.

ANNONS

Det är styrelsen som beslutat att Hans Vestberg med omedelbar verkan lämnar sin tjänst som ordförande och vd samt sin plats i Ericssons styrelse.

Styrelseordföranden Leif Johansson:

– Hans Vestberg har lett företaget i sju år igenom en stor industri- och företagsomvälvning. Hans har varit bärande när det kommit till att bygga starka relationer till viktiga storkunder världen över och hans ledarskap och energi har varit en inspiration för anställda och ledare i hela företaget Ericsson, säger han i pressmeddelandetoch fortsätter:

–Dock är det så att i det nuvarande klimatet när företaget utvecklar sin företagsstrategi så har styrelsen beslutat att läget är rätt för att en ny ledare ska leda oss igenom nästa fas i Ericssons utveckling.

Hans Vestberg har arbetat 28 år inom Ericsson varav sju som vd. Han beskriver åren som "fantastiska" och säger sig hålla med om att företaget behöver en nystart.

– När industrin går in i nästa fas är det dags för en ny vd att ta över rodret och fortsätta arbetet som säkrar ledarskapet inom Ericsson, säger Vestberg i pressmeddelandet.

Den tillförordnade vd:n Jan Frykhammar tar över taktpinnentills dess att Ericsson har genomfört en rekryteringsprocess och tillsatt en permanent ersättare till Vestberg.

ANNONS